Stoltenberg: Članice NATO-a isporučile Ukrajini 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova

Izvor: Beta, 27.Apr.2023, 15:10

Stoltenberg: Članice NATO-a isporučile Ukrajini 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova

Članice NATO-a su isporučile Ukrajini više od 98 odsto borbenih vozila koje su joj obećale, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u trenutku kada mnogi očekuju početak ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.Uz više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme, članice alijanse su poslale Ukrajini i "ogromne količine municije" i obučile su i opremile više od devet novih ukrajinskih brigada, rekao je Stoltenberg. Procenjuje se da će nove brigade činiti više od 30.000 vojnika."Ovim će Ukrajina doći u odličnu poziciju da nastavi da zauzima okupiranu teritoriju", kazao je Stoltenberg novinarima u Briselu.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je sa kineskim liderom Sijem Đinpingom imao "dug i smislen" telefonski razgovor, što je njihov prvi poznat kontakt od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine.Iako je Zelenski rekao da je ohrabren jučerašnjim razgovorom i uprkos tome što su zapadni zvaničnici pozdravili potez Sija, stiče se utisak da izgledi za mir za sada nisu povećani.Uslovi Rusije i Ukrajine za mir su suprotstavljeni, a Kina, koja teži da se pozicionira kao globalna diplomatska sila, odbija da kritikuje rusku invaziju. Kineska vlada vidi Rusiju kao diplomatskog saveznika u suprotstavljanju američkom uticaju u globalnim poslovima, a Si je ...
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stoltenberg: Članice NATO-a isporučile Ukrajini 1.550 oklopnih vozila i 230 tenkova

Izvor: Danas, 27.Apr.2023

Članice NATO-a su isporučile Ukrajini više od 98 odsto borbenih vozila koje su joj obećale, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u trenutku kada mnogi očekuju početak ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.