Stare vesti - kratka pamet: Kako su političari Republike Srpske ustupili vazdušni prostor u NATO agresiji

Izvor: Vostok.rs, 21.Maj.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stare vesti - kratka pamet: Kako su političari Republike Srpske ustupili vazdušni prostor u NATO agresiji

Kako je u Srba veoma kratko pamćenje, naročito o događajima poslednjih godina prošlog, i početkom ovog veka, valja se podsetiti na postupke političara nekad i sad. 

Agresija NATO-a na SR Jugoslaviju i uloga političara Republike Srpske

Danas su dva glavna politička bloka oko SDS-a i SNSD-a u Republici Srpskoj veoma suprostavljena, te svaljuju raznorazne krivice jedni na druge, kako se urušava Republika Srpska, te da su izdajnici jedni i drugi. Evo jednog primera gde su oba bloka bili u pravom smislu reči, izdajnici.

Malo ko se danas priseti da su političari Republike Srpske, sa tada veoma jakom Vojskom Republike Srpske, dozvolili NATO paktu da koristi njen vazdušni prostor kako bi se bombardovala SR Jugoslavija. Predsednik i Vrhovni komandant Vojske Republike Srpske bio je Mirko Šarović (SDS), a premijer Republike Srpske bio je Milorad Dodik (SNSD).
Vojska Republike Srpske je zbog stava njenih političara ustupila vazdušni prostor NATO paktu da bi bombardovao SR Jugoslaviju, a sve svoje PVO resurse, kako ne bi "gađala" NATO avione je stavila pod kontrolu NATO snaga. Ni jednim aktom ili zvaničnim stavom vlasti Republike Srpske nisu odbile niti jedan potez potčinjavanja NATO paktu.


PVO sistem Vojske Republike Srpske "KUB"

Svakodnevne scene iznad neba Republike Srpske su bili preleti NATO aviona iz raznih NATO baza prema SR Jugoslaviji, kao i tankanje aviona iznad same Banjaluke, glavnog grada Republike Srpske.

U najmanju ruku, nemoguće je zamisliti scenu kako se NATO avioni tankaju iznad Beograda i bombarduju Banjaluku.
S druge strane tadašnji premijer Republike Srpske (šef izvršne vlasti Republike Srpske) je punim ustima govorio kako predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević treba da ode, a NATO vojska je u punom poletu i obimu marširala ulicama Banjaluke s teškom opremom i vojnicima.

MEDIJI

Svi mediji u Republici Srpskoj su preko noći direktno ili indirektno pružili podršku SR Jugoslaviji. Muzički programi bili su ispunjeni uglavnom borbenim i patriotskim pesmama, a sa ekrana su nestali strani filmovi, a sa radio stanica strana muzika.

Većina TV kuća uvela je specijalne programe u kojima su se pratila zbivanja u SR Jugoslaviji, a čak je i SRT (danas RTRS) emocionalno izveštavala i javno davala podršku SR Jugoslaviji.

U prvim nedeljama NATO agresije na SR Jugoslaviju, na SRT-u je bilo nemoguće čuti nekog od zvaničnika NATO-a, ali posle političkog uticaja na nju, u javnosti je dobila epitet izdajničke televizije jer je sve manje izveštavala i počela prenositi NATO predstavnike i izveštaje stranih televizija.

Izveštaji o prvim demonstracijama u kojima su demolirane prostorije većine međunarodnih organizacija u Republici Srpskoj emitovane su samo na jednoj privatnoj televiziji i na nekoliko lokanih stanica koje su redovno pratile sve događaje, pre svega "BIG" radio iz Banjaluke.

SRT se na promenu uređivačke politike prebacio kada ih je ubrzo osudio lično premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Na kraju, da li je bilo moguće reći samo "NE" NATO paktu u ustupanju vazdušnog prostora Republike Srpske i reći "NE" zapadnim političarima u zahtevima prema vlastima Republike Srpske, i to mimo eventualnog mešanja Vojske Republike Srpske u NATO agresiju na SR Jugoslaviju.

Treba se i prisetiti, da je Vojska SR Jugoslavije pomagla Vojsku
Republike Srpske i to samo četiri godine pre, u istoj toj NATO agresiji. Treba li se prisetiti da Vojska Jugoslavije u ratu pomagala Vojsku Republike Srpske, lečila joj ranjenike i dostavljala neophodan materijal. A koliko je primila izbeglica, da ne govorimo...

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.