Stanovništvo Republike Srpske protiv ulaska u NATO

Izvor: Vostok.rs, 12.Avg.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovništvo Republike Srpske protiv ulaska u NATO

12.08.2015. -

Čak 70 odsto anketiranih građana Republike Srpske, ukoliko bi sutra bio održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjasnilo bi se protiv neustavnog i nezakonitog nametanja zakona od visokog predstavnika u BiH i primene njegovih odluka na teritoriji Srpske, rezultati su istraživanja Centra za društvena istraživanja i analize iz Banjaluke.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 1.414 ispitanika u periodu od 17. 20. jula u 72 naseljena mesta Republike Srpske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Ukoliko bi sutra bio održan referendum na pitanje „Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?“, 78 odsto glasača u Srpskoj bi izašlo na izjašnjavanje, a samo njih šest odsto bi zaokružilo odgovor „da“.

Prema ovom istraživanju, 42 odsto ispitanika smatra da je referendum dobra odluka, isti broj građana kaže da nema stav o tome, dok se samo 16 odsto građana izjasnilo da je referendum loša politička odluka.

Kada se ovi rezultati ukrste sa rezultatima odgovora na pitanje „Kako biste odgovorili na postavljeno referendumsko pitanje?“, kod 16 odsto ispitanika koji smatraju da je referendum loša politička odluka, njih 26 odsto bi izašlo na referendum i zaokružilo odgovor „ne“, dok iz te grupe oko 20,6 odsto još nema izgrađen stav o tom pitanju.

U okviru ovih koji ne znaju kako će odgovoriti na referendumsko pitanje, skoro dve trećine nema stav o referendumu, dok je veći broj onih koji smatraju da je odluka dobra, njih šest odsto, nego onih koji smatraju da je to loša odluka - svega četiri odsto.

Ovo upućuje na zaključak da bi, da ako bi sutra bio održan referendum, odgovor „ne“ glasalo oko 70 odsto glasača.

Kada je reč o rejtingu političkih partija u Republici Srpskoj, kad bi se sutra održali izbori, 50,23 odsto građana glasalo bi za vladajući SNSD.

Uzdržanost opozicionog bloka u Srpskoj o pitanju referenduma, kako se navodi, dovela je do pada njihovog rejtinga, tako da bi opozicioni blok Savez za promjene imao zbirno oko šest odsto manje glasova nego tokom prošlogodišnjih izbora, dok bi vladajuća koalicija u Srpskoj ostvarila rast veći od 10 odsto.

Na pitanje „Da li samostalnost Republike Srpske treba da bude politički cilj za budućnost?“, 53,54 odsto ispitanika zaokružilo je odgovor „da“, njih 15,34 odsto odgovor „ne“, dok je 31,12 odsto ispitanika reklo da nema stav o ovom pitanju.

Prema istraživanju, Srpska pravoslavna crkva je institucija od najvišeg poverenja građana Republike Srpske sa prosečnom ocenom 3,97 na skali od 1 do 5, zatim sledi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sa ocenom 3,55, a na trećem mestu je Vlada Republike Srpske sa ocenom 3,02.

Kada bi se sutra održao referendum o ulasku BiH u EU, u Republici Srpskoj 43,4 odsto građana bi glasalo za članstvo, njih 33,87 odsto bi bilo protiv članstva BiH u EU, dok je 22,73 odsto ispitanika odgovorilo „ne znam“.

Kada je reč o ulasku BiH u NATO, u Republici Srpskoj 12,74 odsto građana bi glasalo za članstvo, njih 65,66 odsto bi bilo protiv, dok je 21,6 odsto ispitanika odgovorilo „ne znam“.

Međutim, ostaje i dalje nejasno, na kojem nivou bi se održao referendum za ulazak u EU ili NATO, na nivou Republike Srpske ili BiH, a što je i pitanje od krucijalne važnosti, jer bi u svakom slučaju stanovništvo Republike Srpske bilo preglasano od stanovništva iz Federacije BiH ako bi bio na nivou BiH, što opet dovodi do majorizacije stanovništva Republike Srpske kao 1991. godine.

Srpski političari nikada se konkretno nisu izjasnili o ovom pitanju, a neki čak uopšte ne znaju odgovor na ovo pitanje, jer po njihovim rečima, o tome se još nije razmatralo.

Izvor: Fakti, SRNA, Vostok    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.