Stabilnost u regionu zavisi od ekonomskog razvoja Avganistana

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilnost u regionu zavisi od ekonomskog razvoja Avganistana

24.10.2012. -

Ekonomski razvoj Avganistana je garancija stabilnosti čitavog regiona. Ipak za sada je zemlja daleko od ekonomske stabilnosti. Za predstojeće povlačenje NATO trupa iz Avganistana mnogi se pripremaju na svoj način. O tome je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Rusije govorio generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Lamberto Zanjer.

U OEBS, kao što se zna, ulaze mnoge centralnoazijske zemlje – Turkmenija, Kazahstan, Krigizija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Uzbekistan. U saradnji sa nama OEBS relizuje nekoliko programa, usmerenih na jačanje bezbednosti regiona, govori generalni sekretar.

Između ostalog, u Dušanbeu radi koledž za obuku graničara. Zajedno sa UN mi radimo na jačanju granica u regionu i razmatramo ova pitanja sa ODKB. Dnevni red se menja vrlo brzo, i situacija nas promorava da ubrzamo ovaj proces.

Organizacija Ugovora za kolektivnu bezbednost – ODKB, važan je faktor u Centralnoj Aziji. Ipak organizaciju je napustio Uzbekistan. Istovremeno SAD aktivno uspostavljaju kontakte sa zemljama regiona. Pojavila se informacija o planovima Vašingtona da razmeste u Uzbekistanu i Tadžikistanu američke vojne baze i da predaju Uzbekistanu vojnu tehniku posle povlačenja trupa iz Avganistana. Generalni sekretar OEBS-a je uporedio region sa šahovskom tablom.

- U mnogim smislovima Centralna Azija je raskrsnica. I sada mnogi gladaju na njen razvoj, posebno u kontekstu povlačenja trupa iz Avganistana 2014. godine. Svaka zemlja regiona ima svoj prilaz pitanjima bezbednosti. Uzbekistan, na primer, u spoljnoj politici računa na bilateralne instrumente. Drugi, na primer Kazahstan, igraju veliku ulogu unutar OEBS-a i takođe su uključeni u druge međunarodne organizacije, nude svoje instrumente za rešavanje problema. I spoljni faktori – SAD i Kina – očigledno su zaintrtesovani za dešavanja, kao i Turska i Rusija.

Jedan od zadataka koji ODKB postavlja sebi je borba protiv avganistanskom prometa narkotika i terorističke opasnosti. Takođe ovi zadaci su postavljeni NATO snagama u Avganistanu. ODKB je predlagao saradnju, ali odgovor od Alijanse nije dobijen. Lamberto Zanjer smatra takav stav NATO-a pogrešnim. Aktivni kontakti sa ODKB učiniće stabilnijom situaciju u regionu, smatra generalni sekretar OEBS-a.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Vlasti stimulišu razvoj visokotehnoloških kompanija u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2012, 10:23

25.10.2012. -..Vlada Rusije preduzima niz mera za podršku nacionalnih visokotehnolških kompanija na stranim tržištima. Među njima je izdavanje grantova za marketinška istraživanja u inostranstvu predstavnicima malog i srednjeg biznisa, kao i davanje grantova za strane patente...O tome na koji...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.