Srpski aduti na sajmu naoružanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski aduti na sajmu naoružanja

BEOGRAD -

Na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2011", koji počinje u utorak 28. juna srpska odbrambena industrija predstaviće niz novih proizvoda među kojima i bespiltnu letilicu "Pegaz" i puškomitraljez sa NATO kalibrom 5,56 milimetara.

Na sajmu, koji će otvoriti ministar odbrane Draga Šutanovac učestvovaće 90 izlagača iz zemlje i inostranstva i nekoliko desetina predstavnika raznih firmi iz te oblasti.

Više vazduhoplova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Očekujemo da će najveću pažnju privući bespilotne letilice "Pegaz 011" doleta do 100 km, kao i manja letilica "Vrabac" a atraktivan će biti i potpunio digitalizovani avion 'Lasta'", izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović.

On je naveo i da će iz domena raketnog naoružanja biti predstavljen modularni raketni lansirni sistem "MRLS" koji izmenom modula može da primi rakete 107 milimetara i 122 milimetara "Grad" ali i naše rakete kalibra 128 milimetara "Plamen" i "Oganj".

"Biće prikazana i usavršavanja rađena na haubicama "Sora", "Soko" i "Nora" a novitet su i multisenzorske inteligentne platforme koje optoelktronikom vrše opservaciju terena", rekao je Pilipović.

Prema njegovim rečima, stručnoj javnosti biće interesantan fiber optički žiroskopi kao i nova serija elektronskih upaljača za artiljeriju.

Kragujevačka fabrika "Zastava kamioni" predstaviće novo terensko vozilo, a "Zastava oružje" novi puškomitraljez sa NATO kalibrom 5.56 milimetara, dodao je on.

Više stranaca

U odnosu na pethodne maniofestacije na "Partneru 2011" povećano je interesovanje inostranih učesnika iz Nemačke, Austrije, Češke, Poljske, Bugraske, Slovenije, BiH, Hrvatske, Grčke, Albanije, Francuske, SAD...

Sajam će posetiti, kako se očekuje i delegacije ministarstva odbrane iz Austrije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije, Turske, Crne Gore, Bugarske i Rumunije.

"Sajam "Partner 2011" biće održan do 1. jula na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i u suorganizaciji integratora srpske odbrambene industrije Jugoimport SDPR-a i Beogradskog sajma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.