Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske Nato igrarije

Oni koji nam deset godina „sole pamet“, ako je još uopšte imamo, o budućnosti, žive u prošlosti. Nikako da shvate da se svet iz korena menja. Mada oni za definitivno prošlim vremenima američko-natovskog vladanja svetom rone „krokodilske suze“, nezadrživo izrasta multipolarni svet u kome sunce neće izlaziti na Zapadu. Od zaposedanja ministarske fotelje Dragan Šutanovac nas na ličnu odgovornost, želju i interes uvodi u NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ne pitajući nas pri tome da li se slažemo. Elem, pomenuti je uspeo da u pisanije koje je optimistički nazvano Strategija nacionalne bezbednosti ubaci, doduše zamumuljeno, odredbu da u konačnom Srbija svim srcem želi da se integriše u NATO.

Takav na činjenicama neutemeljen stav obrazložio je na način koji može samo da izazove nevericu, a u blažem obliku podsmeh. „Jednostrano i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova i Metohije osnovna je pretnja bezbednosti s kojom se Srbija suočava“, kaže ministar vojni. Ta mu je, vala na mestu. Ali, onda sledi nonsens. „Članstvo u evropskim i drugim strukturama predstavlja potvrdu političke i civilizacijske zrelosti Srbije, a nacionalni interes države je aktivno učešće u delovanju međunarodnih organizacija“, tvrdi ministar, koji je svoje vojno znanje stekao na onom poznatom garmiš kursu.

Nema dileme da Šutanovac kad govori o međunarodnim organizacijama podrazumeva prvenstveno NATO. Da li ministar i autori Strategije znaju ko nam otima Kosmet, ko vojnički štiti secesionističku tvorevinu „Republiku Kosovo“, ko na najteži način ugrožava teritorijalnu celovitost Srbije na Kosmetu? Upravo NATO. Severnoatlantska alijansa, u koju bi ministar tako rado, ne pitajući građane, učlanio Srbiju, je ta koja podrškom i vojnom zaštitom „nezavisnom“ Kosovu predstavlja „osnovnu pretnju bezbednosti s kojom se Srbija suočava“. Kako je onda moguće pomiriti članstvo Srbije u NATO sa eliminisanjem te osnovne pretnje po našu bezbednost?

S druge strane, kada bi ministar i njegovi savetnici, te vojni eksperti koji su autori pomenutog pisanija malo više čitali i posmatrali šta se oko nas dešava znali bi da su NATO dani odbrojani, bar u formi u kojoj sada egzistira. NATO traga za putem kojim će ići u narednom periodu. Ali, paralelno s tim ključne evropske članice NATO tragaju za drugačijim rešenjima i novim konceptom evropske arhitekture bezbednosti u čijem temelju neće biti američko-evropsko partnerstvo već evropsko-rusko. Već mesec dana ministri odbrane i inostranih poslova Rusije, Nemačke i Francuske daleko od očiju javnosti razgovaraju o novom konceptu evropske bezbednosti i evropsko-ruskom protivraketnom štitu. Izgradnja evropske bezbednosti je proces kome treba da se priključimo ako mislimo na budućnost.

Dok Evropljani misle na budućnost ovi „naši“ se dave u prošlosti. Ali, ima i naših. Ministar inostranih poslova, iako školovan u lepoj nam Americi, mnogo realnije gleda na svet i na prvo mesto stavlja interes Srbije. U Moskvi je rekao da Srbija neće u NATO. Ministar vojni tvrdi da hoće. Šta se to dešava? Obojica pripadaju istoj partiji. Da ne zaboravim. Sad mi ni socijalisti nisu jasni. Da li su oni za članstvo Srbije u NATO ili ne! Stav da to pitanje treba da se reši na referendumu ne znači ništa. SPS treba jasno i glasno da kaže gde vidi Srbiju - u ili izvan NATO. Bar toliko socijalisti duguju svima nama koji smo na bilo koji način pod njihovim mudrim rukovođenjem učestvovali u odbrani otadžbine od NATO agresora. I toga se ni dan danas i pored užasavajuće hajke, za razliku od nekih, ne stidimo.

Konačno, da se NATO ubrzano reformiše pokazuje i informacija, koju bi neke NVO mogle da proglase zloupotrebom dece. Deset srednjoškolaca, pobednika kursa „Saznajte šta je NATO“ provešće dva dana u Briselu u poseti glavnom štabu Alijanse. Da bi to saznali ne moraju na toliki put. Nek prođu pored zgrade RTS u Abrdarevoj, nek odu u Surdulicu, Aleksinac na pijacu u Nišu... i videće šta je NATO.

Odpadnici koji su ubijali nasu decu hoce da i nasa deca ubija neciju decu koja nisu bas za nista kriva.Sutanovac bi trebao da ide na tes IQ , posto je to politicar sa najmanje znjana i ne bas inteligentan.Doduse nije jedini u DS koji je takav.Imamo Taca koji jedno te isto ponavlja kao papagaj , kao navijen.Vreme je da ga neko odvije .Ova gupa politicara koja se strmolila u DS je komika ili tragikomika.Toliko malo uradjeno , toliko glupih i nerelnih obecanja , lazi i mnogo toga drugog da je ponekad covek zbunjen videci njihove kontradikcije u jednom razgovoru.Neka sam ide u Avganistan i stane ispred tih ljudi koji brane svoju zrzavu i narod .Nazalost imaju previse droge a svetska mafija ima NATO da sve to oduzme i napravi novac za sebe .Deca i uopste narod im je zadnja rupa na sviralu a Sutanovac bas hoce da gura nasu decu u tu djavolsku , kriminalisticku druzinu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.