Srbije u NATO ne bi bio gest neprijatelja

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbije u NATO ne bi bio gest neprijatelja"

Suvereno je pravo Srbije da se priključi bilo kojem vojnom savezu. Ne bih to nazvao neprijateljskim gestom, poručio Nikolaj Bordjuža, generalni sekretar ODKB.

On je ovako odgovorio na pitanje da li bi eventualni ulazak Srbije u NATO bio shvaćen kao neprijateljski čin.

Bordjuža, generalni sekretar Organizacije sporazuma kolektivne bezbednosti (ODKB), u kojoj su, između ostalih, Rusija i Belorusija, a naš parlament ima status posmatrača, kaže da bi odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o učlanjenju u NATO trebalo da donese Skupština Srbije, ukoliko je to u interesu države i građana.

"Sasvim je druga stvar kad neko pokušava na silu da uvuče zemlju u neki vojno-politički blok, na primer, radi rešavanja nekih svojih političkih ciljeva, kao što se dešava sa nekim zemljama. To je apsolutno neprihvatljivo", navodi Bordjuža za "Večernje novosti".

On je naveo da nijedna država na svetu danas nije u stanju da samostalno obezbedi svoju bezbednost.

"Događaji s početka 2000. potvrdili su da čak ni SAD, koje ulažu ogromna finansijska sredstva u bezbednost, nisu mogle da predvide i spreče terorističke aktivnosti. Primorani smo da sarađujemo jedni s drugima. Srbija nije članica nijednog vojnog bloka i deklariše se kao vojno neutralna, i to je njeno suvereno pravo. Ali, istovremeno u kontaktima sa različitim zemljama i bezbednosnim strukturama pokušava da osigura bezbednost zemlje i građana i efikasni privredni razvoj.", rekao je Bordjuža.

Na pitanje, da li to što je Srbija nedavno potpisala niz strateških dokumenata sa NATO sprečava produbljivanje saradnje sa ODKB, kaže:

"Zemlje u sastavu ODKB takođe sarađuju sa NATO i ne pravimo od toga problem, pod uslovom da ne izlaze iz okvira statuta, povelje organizacije. Ne rukovodimo se stavom - "ko nije sa nama, taj je protiv nas". Nažalost, neke druge države ne slede ovaj princip", kaže Nikolaj Bordjuža.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.