Srbija sarađuje sa NATO bolje od zemalja članica?!

Izvor: Press, 03.Jan.2013, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sarađuje sa NATO bolje od zemalja članica?!

Šon je izjavio da je ta saradnja u poslednjih godinu dana pojačana za 60 procenata. On smatra da je posebno značajan IMET (Međunarodna vojna obuka i trening) program vojnog obrazovanja i obuke putem koje srpski oficiri odlaze u SAD, jer se ovaj program bavi ljudima. "Srce i duša svake vojske su ipak njeni ljudi, njihova najveća vrednost" ističe Long.

Pukovnik Gordan Pavlović je putem ovog programa proveo godinu dana u Montogomeriju, glavnom gradu Alabame. Pavlović smatra da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ipak vojnici samo ti koji izvršavaju zadatke i kaže da je dosta promenio mišljenje o Americi i njihovom narodu.

"Pričao sam sa čovekom koji je vozio F-116 i bio aktivno uključen u dejstva 1999. godine. Diskutovali smo o tome šta smo mi radili, a šta oni, gde su bile greške i jedne i druge strane. Odgovor je da je za sve, pre svega, odgovorna politika. Mi, kao vojnici, samo sprovodimo smernice i direktive koje nam dođu od politike" kaže pukovnik Pavlović.

Razlika između našeg vojnog obrazovanja i američkog je što oni jedan problem sagledavaju iz više perspektiva, objašnjava Pavlović.
"Na nastavi 13, 14 ljudi diskutuje o jednoj temi i onda se time dobija veliki broj razlicitih perspektiva. Fakticki mi jedan problem sagledavamo iz više uglova, što u startu znaci da je spoznaja na dubljem i kvalitetnijem nivou. To se ne može porediti sa našim obrazovanjem, jer mi ucimo da ponavljamo ono što smo naucili, dok je u američkoj vojsci cilj sticanje novih saznanja putem ličnog unapređenja" zaključuje pukovnik Gordan.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.