Srbija ostrvo u moru NATO

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2018, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ostrvo u moru NATO

Makedonija je izvojevala još jednu pobedu ili je zadala autogol u osnovne temelje demokratije - volju većine. Pitanje se prirodno nameće nakon što su u petak u Sobranju poslanici izglasali odluku o započinjanju ustavnih promena koje će dovesti do promene imena u Republika Severna Makedonija.

Nakon nedavnog neuspelog referenduma, kada je manje od polovine građana bilo spremno da se izjašnjava o promeni imena države, vlasti u Skoplju, uz neskrivenu podršku zapadnih saveznika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nastavili su proces protiv kojeg je većina makedonskih građana.

Predsednik makedonske vlade Zoran Zaev bio je srećan zbog ishoda glasanja u Sobranju.

- Makedonija će biti deo EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti, a iduće godine će početi proces za EU - rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Čestitke su stizale sa svih strana - od grčkog kolege Ciprasa, Evropske komisije, komesara za proširenje Johanesa Hana, generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga...

Zvaničnici susedne Srbije se još nisu oglasili, ali domaći dežurni kritizeri po internet forumima već prave kalkulacije da je novi iskorak Makedonije ka članstvu u NATO još jedan udarac

Beogradu. Srbija će ostati, ako se izuzme specifičnost položaja BiH, jedina zemlja u regiji koja nije deo najvećeg vojnog saveza.

- Veliki dan za Makedoniju, mali dan za Rusiju i Srbiju - glasio je jedan zajedljivi komentar.

Direktor Centra za strateške alternative dr Dušan Proroković kaže da posle pristanka poslanika Sobranja da promene ime svoje države ne vidi nikakav novi, dodatno otežavajući momenat za Srbiju.

- Mi živimo pod konstatnim pritiskom. Čak mislim da su oni manji nego što su bili pre desetak godina - kaže u izjavi za "Vesti" autor knjige "Geopolitika Srbije".

On procenjuje da plan Zapada da zaokruži državnost samoproglašenog Kosova ide svojim tokom i da su i najava formiranje oružanih snaga i prijem u Interpol samo deo priče započete bombardovanjem 1999. godine.

- Sve to nam samo pokazuje da Zapadu ne možemo ništa verovati, ni u priču o razgraničenju, ni onu o članstvu u EU. Svaki naš lider koji im je poverovao činio je ustupke a da mu zauvrat ništa nije dato. I tako je još od Miloševića. Oni su osmislili kako će Kosovo izgledati sa svojim državnim aparatom i vojskom i zbog toga ne treba ništa očekivati, pa ni obećano formiranje Zajednice srpskih opština - kaže Proroković.

Njegovom pesimizmu daje za pravo i način na koji je u Sobranju izgurana odluka o pristupanju ustavnih promena zarad promene imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Među 80 poslanika koji su glasali "za" bila su i osmorica iz opozicionog VMRO DPMNE, koja su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu. Njima se Zaev posebno zahvalio rečima "da su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovodstva".

I dok makedonski mediji spekulišu o kupovini glasova, ministar u grčkoj vladi otvoreno je na to ukazao.

- Ko bi mogao da pomisli da u evropskom sistemu vrednosti i demokratije oni koji ne glasaju po naređenjima bivaju hapšeni, a poslušni za glasanje dobijaju bonus u iznosu od dva miliona evra prljavog novca. Stidim se - napisao je na svom Tviter nalogu koalicioni partner u Ciprasovoj vladi, ministar odbrane iz konzervativne stranke Nezavisni Grci Panos Kamenos.

I dok Makedonija ubira poen kod zapadnih nalogodavaca, Beograd doživljava jedan po jedan novi udarac. Vlasti u Prištini najavljuju formiranje vojske Kosova, intenzivno lobiraju za prijem u Interpol i raduju se inicijativi odlazeće američke ambasadorke u UN da se okonča misija Unmika na Kosovu.

- Bez dogovora sa Beogradom, nema učlanjenja u bilo koju međunarodnu organizaciju. Oni će propasti na glasanju za Interpol, kao što su propali za Unesko - uveren je srpski šef diplomatije Iivica Dačić.

Njegov kolega, ministar vojni Aleksandar Vulin upozorava da je igranje s takozvanom vojskom Kosova ozbiljan bezbednosni problem za čitav region.

- Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemerno kad predstavnici velikih sila, koje podržavaju vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbe da postanu deo multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kojem drugom gradu na KiM. Za nas je formiranje paravojske na KiM neprihvatljivo - istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, toj ideji se najviše protive "zemlje regiona koje su priznale Kosovo i optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe", a danas su uplašeni mogućnošću da velika Albanija počne da se stvara na njihovim teritorijama".


Glasanjem u Sobranju završena je prva od ukupno tri faze u postupku izmene Ustava koja na kraju treba da se završi dvotrećinskim izglasavanjem ustavnih amandmana. Premijer Zaev je optimističan, čak veruje da će za to glasati svih 120 poslanika Sobranja. Dušan Proroković nije siguran da će se tako brzo i bezbolno zaokružiti priča o Makedoniji.

- Zapad posmatra samo formalnu stranu ovog procesa. Suštinski, Makedonija vri. Na referendumu je bilo očigledno većinsko raspoloženje naroda, zato očekujem dalju turbulenciju koja će možda rezulttirati i promenom vlasti.

On ne veruje da će članstvo u NATO stabilizovati Makedoniju kao duboko podeljenu državu.


Da se kupuju glasovi i kad je reč o krucijalnim državnim i nacionalnim pitanjima, pojedini makedonski mediji su kao dokaz dovodili u vezu i neverovatno vremensko poklapanje da je četvoro poslanika VMRO-DPMNE oslobođeno kućnog pritvora kako bi prisustvovali sednici. Ta mera bila im je izrečena na osnovu optužbe da su učestvovali u nasilju u parlamentu, 27. aprila prošle godine, kad je Albanac Talat Džaferi izabran za predsednika skupštine.

Takođe, Apelacioni sud je istog dana potvrdio dvogodišnju kaznu zatvora za bivšeg premijera i bivšeg lidera VMRO-DPMNE, Nikolu Gruevskog, zbog zloupotrebe službenog položaja. Gruevski je jedan od najžešćih protivnika promene imena države zarad članstva u EU i NATO.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.