Srbija neće na NATO vežbe u Gruziji

Izvor: B92, 28.Apr.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće na NATO vežbe u Gruziji

Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Srbija je odlučila da ne učestvuje u vežbama NATO-a u Gruziji, jer je zvaničan stav Rusije da je ova vežba bezbednosna pretnja za nju, kaže Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je u emisiji "Poligraf" da odluka o poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena još nije doneta u Beloj kući, ali da postoji velika verovatnoća da će on posetiti Srbiju u drugoj polovini maja.

Jeremić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbacio spekulacije da postoji sukob između njega i ministra odbrane Dragana Šutanovca, povodom učešća Vojske u vežbama NATO-a u Gruziji.

"Naši ni vojnici, niti službenici, niti bilo ko iz Srbije neće učestvovati u ovoj vežbi NATO-a u Gruziji. Razlog tome je što je Ruska federacija izašla sa stavom da ova vežba predstavlja bezbednosnu pretnju za nju", istakao je Jeremić.

On je naveo da Srbija neće učestvovati ni u jednom projektu koji predstavlja bezbednosnu pretnju Rusiji.

Još uvek ne postoji zvanična potvrda dolaska američkog potpredsednika u Srbiju, ali Jeremić kaže da se Srbija priprema za njegov dolazak kao da je on izvestan. Šef srpske diplomatije ne veruje da će Bajdenova poseta približiti stavove dveju zemalja prema Kosovu.

"Naš plan je da unapredimo dijalog sa Vašingtonom po pitanjima gde ne postoje razmimoilaženja. Mogu da kažem da mi je drago da su moji sagovornici u Vašingtonu imali isti stav", naglasio je Jermeić.

On je najavio da Srbija namerava da vodi angažovanu spoljnu politiku prema Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Jeremić je ocenio da je Knin izuzetno važno mesto za Srbiju, kada je reč o povratku izbeglica u Hrvatsku i da će Srbija tamo otvoriti novi konzulat, a zatvoriti onaj u Rijeci.

Beograd će tražiti i od Podgorice da Srbija otvori konzulate u Nikšiću, Herceg Novom i Bijelom Polju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.