Srbija i SAD : novi početak

Izvor: Politika, 21.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i SAD : novi početak

Bajden: Podržavamo uključivanje Srbije u evropske i evroatlantske integracije. – Tadić: Nikada nećemo priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova

SAD ne očekuju da Srbija prizna Kosovo i uđe u NATO i žele da podrže Srbiju u uključivanju u evropske i evroatlantske integracije. Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a sa SAD je i danas saveznik kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << NATO program Partnerstvo za mir. To su verovatno najznačajnije poruke iz razgovora koje su juče u Beogradu vodili potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Srbije Boris Tadić i njihovi saradnici.

Razgovor je nesumnjivo označio novu etapu u američko-srpskim odnosima. Susret u četiri oka je, kako navode obavešteni izvori, trajao oko 50 minuta, a srpska strana ocenjuje da je protekao u veoma dobroj atmosferi. Takva ocena važi i za seriju jučerašnjih Bajdenovih susreta sa drugim srpskim funkcionerima.

Iz izjave koju je Bajden dao nakon sastanka jasno je da nije došao da preti i postavlja ultimatume. Pre bi se moglo reći da je nudio američke usluge, pri čemu je za Srbiju svakako potencijalno najvažnija ona koja se odnosi na podršku na putu ka EU. U odnosu na stav Srbije prema Kosovu nastupio je krajnje pomirljivo, ali je stavio do znanja da ni SAD neće menjati svoju politiku.

Tadić je tokom odvojenih razgovora sa Bajdenom, kako navode obavešteni izvori, rekao da Srbija neće uzrokovati nevolje na Kosovu i Metohiji, ali da neće pristati ni na kakav oblik saradnje koji bi vodio ka legalizaciji vlasti u Prištini. U izjavi koju je dao novinarima nakon sastanka bio je „tvrđi” nego njegov američki gost, izričito postavivši granice do kojih je spreman da ide u definisanju nove etape odnosa sa SAD. Evroatlantske integracije je pomenuo samo posredno, u kontekstu Partnerstva za mir.

-----------------------------------------------------------

Bajden: Srbija je od ključnog značaja za budućnost jugoistočne Evrope

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da je došao u Srbiju sa jasnom porukom da SAD žele da prodube saradnju sa Beogradom, da pomognu da se reše problemi u regionu i da Srbija postane jaka i uspešna članica evroatlantske zajednice.

U razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao je Bajden, saglasili smo se da moramo da pronađemo način da ostvarimo napredak u pitanjima o kojima se ne slažemo i koja nas dele, a među njima je i Kosovo. „Možemo da se složimo o tome da se ne slažemo, pod uslovom da imamo razumna očekivanja jedni od drugih”, izjavio je Bajden.

Prema njegovim rečima, SAD ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i to nije presudno za odnose Srbije sa Vašingtonom i za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Bajden je najavio da će SAD nastaviti da insistiraju da Srbi na Kosovu uživaju najveću moguću bezbednost i zaštitu.

– Očekujemo da Srbija sarađuje sa EU i sa drugim ključnim međunarodnim akterima u potrazi za pragmatičnim rešenjem koje će unaprediti život svih ljudi na Kosovu – izjavio je Bajden.

On je izrazio očekivanje Vašingtona da će Srbija pomoći u naporima SAD i EU da se u Bosni i Hercegovini izgradi demokratska multietnička država, kao i da Beograd ima pozitivne odnose sa svim susedima.

– Očekujemo da Beograd učini sve moguće napore da se pred Haškim sudom nađu svi optuženici – rekao je Bajden.

Od Drugog svetskog rata su generacije Evropljana i Amerikanaca radile na izgradnji jedinstvene i slobodne Evrope, podsetio je Bajden i ocenio da je Srbija od ključnog značaja za budućnost jugoistočne Evrope.

Taj region ne može uspeti bez vodeće i konstruktivne uloge Srbije, istakao je Bajden.

On je izjavio da Vašington snažno podržava članstvo Srbije u EU i širenje bezbednosne saradnje sa SAD.

– Iskoristićemo naš uticaj i energiju da bismo podržali evroatlantske aspiracije Srbije – rekao je Bajden naglasivši da će Vašington raditi na produbljavanju veza sa Srbijom.

– Naši vojni odnosi su već snažni – napomenuo je Bajden i naglasio da postoje ogromne mogućnosti za ekonomsko partnerstvo.

– Američke kompanije su vodeći investitori u Srbiji. Vaš uspeh je naš uspeh – izjavio je Bajden uz konstataciju da su odnosi Beograda i Vašingtona zasnovani na međusobnom poštovanju.

– Posle samo 100 dana nove američke administracije, smatrali smo važnim da dođemo na Balkan, kako bismo pokazali želju za snažnim odnosima SAD i Srbije – zaključio je Bajden.

----------------------------------------------------------------

Tadić: Dijalog uprkos neslaganju o Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je uverenje da poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji otvara novu etapu u odnosima Srbije i SAD i istakao potrebu za dijalogom uprkos neslaganjima zbog Kosova. „Potpredsednik Bajden i ja smo se složili da je sada prilika da uspostavimo potpuno novi nivo komunikacije između naše dve zemlje. Uveren sam da dijalogom koji je baziran na obostranom uvažavanju možemo mnogo da postignemo”, rekao je Tadić nakon sastanka sa Bajdenom.

Tadić je u izjavi novinarima rekao da Srbija, uprkos različitim stavovima u vezi sa pitanjem Kosova, „želi najbolje moguće partnerske odnose sa Amerikom”. „Ima mnogo tema koje nas spajaju, koje sagledavamo na isti način i na kojima možemo da sarađujemo. To je pre svega integracija zapadnog Balkana u EU, kao i borba protiv međunarodnog kriminala i terorizma”, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je na savezništvo SAD i Srbije u dva svetska rata i dodao da su dve zemlje „danas saveznici u programu Partnerstvo za mir”.

On je ocenio da je razgovor sa Bajdenom bio veoma „otvoren i produktivan” i izrazio uverenje da će doprineti otvaranju „nove etape u formiranju američke politike prema Srbiji i zapadnom Balkanu”, koja će „više nego do sada uzimati u obzir interese Srbije kao centralnog faktora stabilnosti regiona”.

Tadić je ponovio stav Srbije da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova kršenje međunarodnog prava i naglasio da „Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo” i da „to nikada neće učiniti”.

Predsednik Srbije je rekao da se Srbija „snažno zalaže za stabilnost čitavog regiona i celovitost svih zemalja članica UN”.

Dodao je da je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, garant teritorijalnog integriteta BiH i da se zalaže za „rešenja koja su isključivo rezultat demokratskog sporazuma sva tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata”.

Predsednik Srbije je rekao da se rat na Balkanu koji se dogodio tokom devedesetih godina više ne sme ponoviti i založio se za istorijsko pomirenje naroda regiona, uz poštovanje za žrtve na svim stranama.

Tadić je naglasio da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da je podrška SAD Srbiji na tom putu od velike važnosti.

On je naveo da je sa potpredsednikom SAD razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu, dodajući da američke kompanije rade u Srbiji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i da postoje mogućnosti i za nove investicije u Srbiju.

Tadić je rekao da je potpredsednik Bajden najviši američki zvaničnik koji dolazi u Srbiju posle 30 godina i istakao da Srbija veoma ceni „novu viziju i pragmatizam” kojim nova administracija u Vašingtonu pristupa rešavanju problema.

U obraćanju novinarima posle razgovora sa potpredsednikom SAD, Tadić je rekao i da je Bajdenu preneo poziv da predsednik SAD Barak Obama poseti Srbiju.

[objavljeno: 21/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.