Srbija i NATO imaju zajednički interes – trajni mir u regionu

Izvor: RTS, 25.Apr.2017, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i NATO imaju zajednički interes – trajni mir u regionu"

Za Srbiju je neophodna saradnja sa NATO-a radi obezbeđenja stabilnosti u regionu, ali je niko ne tera da bude član tog saveza, rečeno je na današnjoj konferenciji Atlantskog saveta Srbije, u kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, NATO-a i više zemalja koje su vojno neutralne.
Srbija i NATO imaju zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << interes, a to je trajni mir i stabilnost u regionu, jer je to preduslov njegovog napretka, rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Branimir Filipović, podsetivši da se Srbija u najvećem delu graniči sa članicama NATO ili aspirantima na članstvo.
Naglasio je naročiti interes za saradnju sa NATO-om zbog uloge Kfora, koji na Kosovu i Metohiji brine o bezbednosti Srba i drugih nealbanaca, kao i srpske religiozne baštine.
Prema njegovim rečima, Srbija je vojno neutralna i članstvo u NATO nije na njenoj političkoj agendi, kao ni na agendi tog vojnog saveza.
Na dnevnom redu je izbor najboljeg načina saradnje u interesu mira i stabilnosti, rekao je Filipović, dodavši da NATO prepoznaje Srbiju kao "izvoznika bezbednosti".
Naglasio je da politika vojne neutralnosti daje dobre rezulate, a kroz akte Vlade i drugih državnih ograna jasno se pokazue da Srbija nema nameru da pristupi nekom vojnom savezu.
Filipović je podsetio da je Srbija sa NATO zaključila Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), u kojem je jedan od prioriteta politički dijalog.
Ranijih godina je bio sporadičan, a sada je institucionalizovan i napravljen je iskorak koji omogućava da se na najvišem nivou u NATO naši stavovi razumeju na što bolji način, kazao je Filipović.
Šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Čezare Marineli je istakao da Srbiju niko ne tera da bude član tog saveza.
Poštujemo stav Srbije, ona sama odlučuje koji nivo saradnje sa NATO želi, rekao je Marineli.
Naveo je da Srbija i NATO imaju brojne zajedničke aktivnosti i naglasio da je IPAP najviši nivo saradnje jedne zemlje nečlanice sa NATO.
Ikustvo svoje zemlje na prvom od dva panela preneo je ambsador Švedske Jan Lundin, koji je rekao da je ta država članica Evropske unije, ali je vojno nesvrstana, mada to nije uneto u njen Ustav, već je deo doktrine i tradicije.
Mi u velikoj meri sarađujemo na međunarodnom planu sa NATO, rekao je Lundin, koji je podsetio da je u toj zemlji nema obaveze služenja vojnog roka.
Ukazao je da se Švedska uključuje u međunarodne vojne intervencije ako postoji podrška Ujedinjenih nacija, kao i da je neko vreme jedan njen bataljon bio stacioniran u Gračanici.
U najvećem broju slučajeva, kaže, Švedska izbegava borbene situacije i daje podršku operacijama izviđanja, kao što je bilo u Libiji.
Prema njegovim rečima, veliki deo stanovništva je protiv ulaska države u NATO.
Izaslanik Ministarstva odbrane Austrije pukovnik Tomas Ahamer je rekao da se u toj državi ne diskutuje o eventualom ulasku u NATO.
Prema njegovi rečima, ako se odnosi NATO i Rusije pogoršaju, Austrija će se još više povući u nautralnost, jer ne želi da se u tom političkom konfliktu nađe između te dve strane.
Neutralnost je jedan od ključnih elemenata naše bezbednosne politike i nalazi se u Ustavu, rekao je izaslanik Ministarstva odbrane Švajcarske puikovnik Lars Vejlstrup, navodeći da ta zemlja nema nameru da bude član NATO.
Iako je bio najavljen, prvom panelu nije prisustovao predstavnik Ministarstva odbrane Srbije zbog iznenadne zauzetosti obavezama, objasnio je organizator.
Izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije Vlade Radulović je rekao da se ta organizacija zalaže sa punopravno članstvo i potpunu integraciju Srbije u evroatlantske institucije.
Punopravno članstvo u NATO za nas zauzima veoma značajno i posebno mesto, rekao je Radulović, navodeći da je današnja konferencija, pod nazivom "Srbija i zapadni saveznici-izazovi bezbednosne i odbrambene politike", organizovana sa američkom ambasadom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.