Srbija i NATO: Od neprijateljstva do saradnje i partnerstva

Izvor: RTS, 14.Nov.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i NATO: Od neprijateljstva do saradnje i partnerstva"

Odnosi između Srbije i NATO-a od raspada SFRJ do danas mogli bi da se opišu kao burni, u opsegu od neprijateljskih do današnje bliske saradnje i jačanja odnosa, bez otvorenih političkih pitanja, piše "Juropijen vestern Balkan" i dodaje da, uprkos podelama kojima svedočimo od 2000. do danas, deluje kao da ta saradnja ima svoj kontinuitet. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Usklađenost i standardizacija Vojske Srbije sa snagama NATO-a dovedena su do maksimuma saradnje koja je moguća bez članstva u Alijansi, piše portal Juropijen vestern Balkans uoči sutrašnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Briselu.
 
Podseća se da je na ovogodišnjem Beogradskom bezbednosnom forumu bila prilika da se čuje razmena mišljenja o trenutnoj saradnji Srbije i NATO-a.
Naime, zamenica Generalnog sekretara Roza Gotemeler i premijerka Srbije Ana Brnabić su obe istakle da se odnosi i saradnja Srbije i Alijanse odvijaju na visokom nivou, kao i da postoji razumevanje NATO-a da Srbija trenutno nema aspiraciju za članstvom.
Istaknuto je, ukazuje se, da je to suverena odluka jedne države u koju se NATO neće mešati. 
Ovakva saradnja predstavlja veliku razliku u poređenju sa odnosima koji su postojali tokom devedesetih godina prošlog veka, konstatuje Juropijen vestern Balkans.
Uz opširno podsećanje na istoriju odnosa Srbije i NATO-a, konstatuje se, između ostalog, da se ona može podeliti na period sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a to je sve do potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u čuvenom šatoru u vojnoj bazi NATO-a, nadomak Kumanova, i period od petooktobarskih promena u Srbiji nakon kojih dolazi do utvrđivanja novih spoljnopolitičkih ciljeva zemlje.
Ono što se navodi kao manje poznato je da je Srbija od 2007. godine aktivni učesnik NATO programa Nauka za mir i bezbednost (SPS), koji omogućava saradnju po pitanjima od zajedničkog interesa za jačanje bezbednosti članica i partnera NATO-a.
"Program Nauka za mir i bezbednost služi da se unapredi saradnja između NATO-a i država partnera, a svi zainteresovani u Srbiji mogu da se obrate našoj kancelariji. Voleo bih da vidim više naučnih institucija i univerziteta, jer je ovo prilika za njih", istakao je nedavno Ćezare Marineli, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu, za pomenuti portal.
Podseća i da su vodeći ljudi Alijanse na samitu u Velsu 2014. godine iskazali podršku evroatlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana i pozdravili napredak Srbije u uspostavljanju snažnog partnerstva. 
Za razliku od drugih zemalja Zapadnog Balkana, Srbija, međutim, ne teži pristupanju Alijansi, već produbljivanju dijaloga i saradnje po pitanjima od zajedničkog interesa.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je novembra 2015. godine posetio Srbiju istakavši značaj saradnje Srbije i NATO-a, ali i žaljenje za sve žrtve i stradanja civilnog stanovništva tokom NATO bombardovanja. 
Tom prilikom je ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, naglašavajući da nikada neće insistirati na članstvu neke države dok ona sama ne bude odlučna i spremna da pristupi Alijansi.
Šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu je optimista po pitanju dalje saradnje Srbije i NATO-a pogotovo ako imamo u vidu da je od "posete Generalnog sekretara Stoltenberga 2015. godine potpisan Sporazum o statusu snaga (SOFA), povećana aktivnost i saradnja, ali da i dalje ima mesta za njeno unapređenje".
Već naredne godine, tada premijer, a sada predsednik Srbije Vučić je posetio sedište NATO-a, što je ujedno bio i prvi zvaničan susret predsednika Vlade Srbije i Severnoatlantskog saveta, što govori o iskoraku kad je reč o jačanju odnosa i saradnje između Srbije i NATO-a. 
Poslednja poseta visokog zvaničnika NATO-a, zamenice Generalnog sekretara Roze Gotemeler, dogodila se tokom trajanja ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma, gde je još jednom istaknut značaj saradnje u cilju održavanja mira i stabilnosti u regionu.
"Svaka zemlja ima pravo sama da bira. I sa drugim vojno neutralnim zemljama imamo odličnu saradnju, treba da gledamo kako da proširimo saradnju koju imamo kao partneri", poručila je zamenica Generalnog sekretara NATO-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.