Srbija dobrodošla u NATO, ali treba sama da odluči

Izvor: B92, 12.Nov.2016, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija dobrodošla u NATO, ali treba sama da odluči"

Beograd -- Ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad izjavio je da bi Srbija bila dobrodošla u NATO, ali da sama treba da odluči da li želi da bude deo tog vojnog saveza.

On je za izdanje Blica od subote rekao da bi Srbija članstvom u EU ili NATO mogla da zadrži dobre odnose s Rusijom, ali da mora da prati spoljnu politiku EU i da "igra po zajedničkim pravilima, jer je EU familija nacija".

"Najvažnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za Srbiju sada da ipak ide u EU, jer je veća integracija u evropsku porodicu bolja za stabilizaciju. Nisu sve EU članice u NATO i tu nema problema, ali one svakako sarađuju na druge načine u odnosu na to kako Srbija sarađuje. To svakako znači i određene razlike u srpskoj spoljnoj politici", rekao je Bjornstad.

Prema njegovim rečima, kada se govori o članstvu u EU "najvažniji su detalji", što za Srbiju predstavlja normalizacija odnosa sa Kosovom.

On je rekao da Norveška želi dobru saradnju sa Rusijom, ali da kada se "pogledaju ruske akcije u zemljama u okruženju", Norveška "oseća potrebu" da ojača svoju odbranu i da je zato pozvala američke marince da koriste njenu bazu za obuku.

"Očekujemo od naših komšija da smanjimo tenzije i provokativne i agresivne akcije", rekao je Bjornstad.

Bjornstad je rekao da je sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o prioritetima saradnje za narednu godinu i podršci evrointegracijama.

"Važno je da se naglasi da mi podržavamo napore srpske vlade kada se radi o evrointegracijama i složili smo se oko nekoliko stvari: sve što je vezano za javne nabavke, zakon o konkurenciji, regulisanje otpada...", rekao je Bjornstad.

Prema njegovim rečima saradnja je moguća i u reformi javne administracije koja je povezana s javnim nabavkama, kao i u oblasti vladavine prava, ali i na ekonomskom i društvenom razvoju juga Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.