Srbija, NATO i 5G mreža

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija, NATO i 5G mreža

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje o zabrinutosti u vezi sa kineskom ulogom u regionu, kaže d Srbija sama odlučuje o 5G.

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu.

Stolteberg je u intervjuu Glasu Amerike rekao da zemlje koje su članice NATO-a ili teže da se priključe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-u kao što je Severna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, među kojima je i bezbedan i siguran način komunikacije.

One moraju da ispune određene zahteve kada je reč o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, dodao je Stoltenberg, ali i naglasio da se ti zahtevi ne odnose na zemlje koje nisu članice.

"Srbija je (vojno) neutralna zemlja. Srbija nema cilj i ne stremi da uđe u NATO. Srbija sama donosi odluke", rekao je Stoltenberg i dodao: "Možemo da ih zamolimo, ili da ih posavetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu".

On je rekao da NATO sarađuje sa Srbijom i pozdravlja činjenicu da je Srbija bliski partner NATO-a.

Stoltenberg je ukazao da je nedavno alijansa imala jednu od svojih vežbi civilne pripravnosti u Srbiji, da je posetio Beograd i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su njih dvojica otvorili tu vežbu, što, kako je rekao, pokazuje da rade zajedno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje kakvu vrstu telekomunikacija želi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Nov.2019

Srbija nema cilj i ne stremi da uđe u NATO, Srbija sama donosi odluke, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za Glas Amerike. Na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu, izjavio je Stoltenberg,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.