Srbi su i danas mete

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi su i danas mete

Povodom pripreme 20. godišnjice sećanja na žrtve NATO agresije je austrijski političar David Štokinger boravio u Beogradu kako bi sa političkim partnerima razgovarao o saradnji. Štokinger je najavio da će 24. marta u Beču i Beogradu, u isto vreme, biti održane konferencije.

- U Beogradu konferenciju će organizovati Beogradski forum za svet ravnopravnih bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Živadina Jovanovića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Sa ovom organizacijom Radionica solidarnosti (Solidaritatsnjerkstatt) već godinama neguje odlične odnose - objasnio je Štokinger, koji je predsednik Radionice solidarnosti, koja svake godine učestvuje u Pomenu žrtvama NATO agresije na bivšu Jugoslaviju u Beču.

Radionica solidarnosti, kako je podsetio, je jedan od aktivnijih antiglobalističkih organizacija u Austriji.

Jovanović i Štokinger su dogovorili i naizmeničan direktan prenos na početku dve konferencije.

- To ima pre svega veoma veliku simboličnu vrednost kao znak prijateljstva - objasnio je on.

Štokinger je ukazao da će u Beču Odbor "20 godina NATO agresije - nikada ne zaboravljamo" održati konferenciju u zgradi Sindikata Austrije (OeGB Haus).

U pripremama za skup u Beču učestvuju Austrijsko-srpski pokret solidarnosti, Radionica solidarnosti, sindikalne frakcije i srpska zajednica i klubovi.

Štokinger koji je i visoki funkcioner Socijaldemokatske partije Austrije (SPOe) razgovarao je sa Jovanovićem i o aktuelnim pitanjima vezano za krizu u EU, neoliberalnoj nemačkoj dominaciji i naoružavanju NATO protiv Rusije, kao i odnosima Austrije i Srbije.

- Razgovor sa Jovanovićem je bio veoma srdačan i otvoren. Organizovanje konferencija u isto vreme iduće godine su važan signal da, kako u Srbiji, tako i Austriji još postoje ljudi koji ne prihvataju aktuelni svetski poredak, koji je svetski nered. Nama je cilj, ovim aktivnostima u martu, da utičemo na uklanjanje antisrpskog narativa koji je i dan danas prisutan. Agresija suprotna međunarodnom pravu 1999. nije bila usmerena samo protiv SR Jugoslavije, već protiv samostalne i suverene politike uopšte. Na konferenciji, zbog toga, neće biti reči samo o savladavanju događaja, već i o pogledu u budućnost i mogućim perspektivama izvan NATO i neoliberalne EU dominacije na Balkanu, posebno i u Evropi uopšteno - najavio je on.

Jovanović je Štokingeru, na kraju sastanka, poklonio svoju novi knjigu "Rezolucija UN 1244 - Ključ mira u Evropi".

Što se konferencije u Beču, povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja tiče planirano je da 23. marta, uveče, bude održana prezentacija filma Borisa Malagurskog uz razgovor sa autorom.

Sledećeg dana, od podneva biće održana konferencija sa međunarodnim gostima, a od 18 časova, na trgu Štefansplac, kao i svih ovih godina, biće održan pomen žrtvama NATO bombardovanja.

Tokom boravka u Beogradu Štokinger je posetio i svog dugogodišnjeg prijatelja, poznatog srpskog i jugoslovenskog košarkaša i današnjeg filozofa i antiglobalistu Dragoljuba - Ducija Simonovića, koji je iskazao spremnost da podrži bečku konferenciju video-porukom.

Štokinger je bio i u kafani Tihi Don Joške Broza (unuk Josipa Broza Tita), sa kojim je razgovarao o političkim i socijalnim pitanjima u Srbiji i Austriji. Svojim sagovornicima Štokinger je poklonio knjigu "Bura", roman koji je izdat na nemačkom i srpskom i koji predstavlja priču Austrijana Luiza Marera, koji je za vreme službovanja u nemačkom Vermahtu u okupiranoj Jugoslaviji prešao na stranu partizana, koje je snabdevao informacijama o planiranim nemačkim akcijama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Beč: Pripreme za obeležavanje sećanja na žrtve NATO agresije

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 15:36

U okviru priprema za obeležavanje 20. godišnjice sećanja na žrtve NATO agresije, austrijski političar David Štokinger boravio je u Beogradu kako bi sa političkim partnerima razgovarao o saradnji. Najavio je da će 24. marta u Beču i Beogradu, u isto vreme, biti održane konferencije povodom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.