Spremajte se za rat: Rusi kreću na NATO

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 22:51

Spremajte se za rat: Rusi kreću na NATO

Danski ministar odbrane Troels Lund Pulsen upozorio je da bi Rusija mogla da uđe u rat sa NATO-om za samo tri godine, piše Telegraf.

Troels Lund Poulsen, inače zamenik premijera Danske, pridružio se kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Rumunije, Nemačke i drugih i odlučio da lično uzbuni javnost zbog povećane potrošnje i proizvodnje u ruskoj odbrani.

"Ne možemo isključiti da Rusija neće testirati član 5 i solidarnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a u periodu od tri do pet godina. To nije bila procena NATO-a 2023. godine. Ovo je nova informacija koja sada dolazi do izražaja", rekao je Pulsen danskom listu Jillands-Posten.

Švedski premijer poručio je građanima ove godine da se psihički pripreme za rat, dok su nemački i estonski ministri upozorili da bi Rusija mogla biti spremna da napadne NATO u roku od pet do osam godina.

Ruski napad na zemlju NATO-a primorao bi blok da ispoštuje svoje obećanje o kolektivnoj bezbednosti, poznato kao član 5, i gurnuo bi Evropu u rat.

"Ima razloga za istinsku zabrinutost. Kapacitet proizvodnje vojne opreme Rusije je izuzetno porastao. Može se reći da Rusija želi da izvrši napade. Sada mogu da imaju sposobnost u smislu vojnih kapaciteta, ranije nego što smo očekivali", rekao je on.

Podsetimo, Georgita Vlad, prvi čovek rumunske odbrane Rumunije, nedavno je rekao da Rumunija mora da se pripremi za potencijalni rat sa Rusijom.

"Da, stanovništvo Rumunije, kao i celokupno stanovništvo Evropske unije, Evrope, mora da bude zabrinuto. Ako (Putin) pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci napetosti na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uveren da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti", dodao je rumunski general.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.