Sporna slovenačka geografska karta

Izvor: B92, 20.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna slovenačka geografska karta

Ljubljana -- Hrvatska protestuje zbog "nekorektne i pravno neutemeljene" geografske karte, a slovenački narodnjaci traže odlaganje ratifikacije pristupanja Hrvatske NATO-u.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova protestovalo je u Ljubljani zbog geografske karte Slovenije koju je na svom portalu objavila slovenačka agencija za životnu sredinu Arso. Državnu granicu, koju je Arso ucrtala na toj mapi, hrvatsko ministarstvo smatra nekorektnom i pravno neutemeljenom jer obuhvata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ceo Piranski zaliv.

Hrvatska smatra da na takav način nacrtana morska granica, ali i još neke granične tačke na kopnu, svedoče o tome kako se razlikuju stavovi Slovenije i Hrvatske po pitanju međusobne granice, ali ukazuju i na to da je pravi način za rešavanje tog problema da o tome odlučuje Međunarodni sud u Hagu, na šta Slovenija do sada nije pristala.

Izlazak pred Međunarodni sud u Hagu traži i predsednik Hrvatske, Stipe Mesić, koji je za hrvatski državni radio nedavno izjavio da je "jasno da o sporu mora da presudi neko treći", obećavši i da će Hrvatska poštovati odluku pomenutog suda ma kakva ona bila.

Istovremeno, Slovenija je, blokiravši dalje pregovore Hrvatske sa EU, zahtevala i da Hrvatska pred Međunarodnim sudom u Hagu, u slučaju da pred njega izađu sa svojim graničnim problemima, ne koristi dokumente koje je priložila dokumentima za pristupne pregovore sa EU. Ovaj zahtev hrvatski predsednik već sada odbija, pitajući se šta će onda Hrvatskoj arbitraža ako se unapred odrekne svojih dokaza.

Za to vreme opoziciona Slovenačka narodnjačka stranka traži da se u slovenačkom parlamentu odloži ratifikacija pristupnog protokola Hrvatske NATO-u, dok odbor za spoljnu politiku parlamenta ne pregleda sve dokumente koje je Hrvatska tim povodom priložila i proveri da se i među njima ne nalazi neki dokument koji prejudicira spornu međudržavnu granicu.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da među pomenutim hrvatskim dokumentima nema spornih geografskih karata, dok Slovenačka nacionalna stranka tvrdi suprotno i saopštava da je Hrvatska na pristupnim pregovorima sa NATO-om predstavila iste dokumente kao i u pregovorima sa EU.

Lider pomenute stranke tvrdi i da su među hrvatskim dokumentima i takvi kojima Hrvatska sporni Trdinov vrh predstavlja kao svoju teritoriju, a jurisdikcija hrvatske vojske seže sve do sredine Piranskog zaliva.

Istovremeno je hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je nedavno odbio poziv slovenačkog kolege Boruta Pahora da se sretnu povodom slovenačko-hrvatskog spora, namerava da pozove Pahora na rukometnu utakmicu, ukoliko se Hrvatska uvrsti u drugi krug Svetskog prvenstva u rukometu, koje se održava u Hrvatskoj.

Zato se hrvatski mediji nadaju da će "rukometna diplomatija" uspeti da otvori put konačnom susretu dva premijera i razgovoru o povlačenju slovenačke blokade pristupnih pregovora Hrvatske sa EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.