Izvor: Politika, 03.Jul.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o lepim rečima za NATO

Diskretno započinje kampanja državnih institucija za promociju saradnje sa NATO-om a što je i obaveza koju je Srbija preuzela na sebe stupanjem na snagu Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP)

Kako stvari stoje, u Srbiji diskretno počinje kampanja državnih institucija za promociju saradnje sa NATO-om a što je inače i obaveza koju je Srbija preuzela na sebe stupanjem na snagu Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) u januaru. I to u trenutku kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je podrška građana Srbije članstvu u NATO-u pala na 12 odsto, ma kako neverovatno zvučalo da popularnost zapadnog vojnog saveza može i dalje padati.

U pomenutom dokumentu, koji 16 godina posle NATO agresije reguliše najviši stepen saradnje Srbije i Alijanse, postoji član „3.1. Strategija javnog informisanja“.

„S obzirom na geografski položaj Republike Srbije u središtu jugoistočne Evrope i prirodu bezbednosnih izazova u regionu, Republika Srbija će posebnu pažnju posvetiti promociji i podizanju svesti stanovništva o važnosti međunarodne i regionalne saradnje u suočavanju s tim izazovima. Republika Srbija namerava da sprovede aktivnu i sveobuhvatnu informativnu kampanju o najvažnijim pitanjima u oblasti reforme sektora odbrane kao i o karakteru, obimu i koristima saradnje sa NATO-om u okviru Partnerstva za mir, uključujući i IPAP“, navodi se u IPAP-u.

Strategijom javnog informisanja, navodi se dalje, će se obezbediti da informacije o odnosima i saradnji između Srbije i NATO-a budu „objektivno i blagovremeno predstavljene“.

„Predstavnici nadležnih ministarstava i institucija će izraditi nacrt Strategije, a ona će obuhvatiti aktivnosti kojima se obezbeđuje pružanje informacija štampanim i elektronskim medijima, organizacija tribina i okruglih stolova; podrška akademskim i istraživačkim institucijama, kao i saradnja sa nevladinim organizacijama“, precizira se u ovom dokumentu.

„Strategija će ohrabriti srpske akademske, istraživačke i naučne institucije da uđu u proces saradnje sa NATO-om i da pristupe zajedničkim projektima. Podrška Odeljenja za javnu diplomatiju NATO će biti važna za uspešno sprovođenje ove strategije, kao i saradnja i podrška kontakt ambasade za saradnju sa NATO, NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, kao i članica i partnera u NATO“, navodi se na kraju segmenta IPAP-a posvećenog javnom informisanju.

U Ministarstvu odbrane (MO) „Politici“ rečeno je da je za primenu IPAP-a nadležno Ministarstvo spoljnih poslova (MSP), gde juče nisu mogli da odgovore na pitanja u vezi sa medijskom promocijom saradnje sa NATO-om već su nas uputili da pročitamo šta piše u IPAP-u na tu temu.

Ipak, u redakciju „Politike“ stigao je poziv iz MSP-a, a saznajemo da je upućen i drugim medijima, na „konsultacije radi što uspešnije primene IPAP-a“. Sa novinarima će razgovarati predstavnici MSP-a i MO zaduženi za saradnju sa Alijansom. Takav sastanak prošlog četvrtka održan je i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

I dok kampanja kreće, „popularnost“ NATO-a u Srbiji –opada. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja Cesida, objavljenog u utorak, članstvo Srbije u Alijansi podržalo bi svega 12 odsto građana. Na isto pitanje 2011. i 2012. godine pozitivno je odgovaralo oko 25 odsto anketiranih. Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da do sada u Srbiji nije bilo kampanje od strane države za promociju saradnje sa NATO-om. S druge strane, osim delovanja manjih organizacija i udruženja, nije bilo ni antikampanje.

– U Srbiji se, u skladu sa državnom politikom, promoviše neutralnost što je, naravno, legitimno. Javnost ima negativan stav prema NATO-u pre svega zbog rata 1999. godine, a u manjoj meri zbog kasnijih zbivanja kao što su bombardovanje Libije ili krize u odnosima s Rusijom. Ipak, bilo koja kampanja može da utiče na javno mnjenje, pa i ona koja bi se vodila za saradnju sa NATO-om. Iskustvo Crne Gore to dokazuje gde je pokrenuta kampanja pa je, doduše malo, porasla podrška članstvu u NATO-u – kaže Klačar.

IPAP je stupio na snagu 15. januara ove godine kada je usvojen na Savetu NATO-a. Generalni sekretar Jens Stoltenberg tim povodom izjavio je da je u pitanju važan korak koji će ojačati saradnju NATO-a i Srbije.

– Sporazum koji je prihvaćen će nam dozvoliti da poboljšamo saradnju na teme od zajedničkog interesa na obostrano zadovoljstvo. Na primer, zajednički rad na promovisanju stabilnosti i bezbednosti, sa fokusom na bezbednosne izazove sa kojima se danas susrećemo i kroz stručnost NATO-a u pospešivanju reformi bezbednosnog i odbrambenog sektora – rekao je Stoltenberg.

On je istakao da Alijansa u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i da po tom osnovu sarađuje s mnogim zemljama. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, povodom usvajanja IPAP-a, istakao je da se Srbija time opredelila da aktivno učestvuje u Partnerstvu za mir, ali da zadržava politiku vojne neutralnosti.

Inače IPAP je najviši vid saradnje neke zemlje sa Alijansom, a da pritom nije članica NATO-a. Drugi vid saradnje je Akcioni plan za članstvo (MAP), koji se sprovodi sa državama koje izraze želju da se priključe savezu, što su učinile Crna Gora i Makedonija.

-------------------------------------------------------------------

I poslanici i vojnici aktivni

Poslanici Narodne skupštine aktivni su u saradnji sa kolegama u Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO-a. Otkako je usvojen IPAP, održan je niz skupova na kojima su učestvovali parlamentarci iz Srbije. Tanja Tomašević-Damnjanović (SNS) ovih dana učestvovala je u Orijentacionom programu NATO-a u Briselu. Pre desetak dana Dubravka Filipovski (NS) učestvovala je na 89. Rouz-Rot seminaru „Bezbednost i stabilnost na Južnom Kavkazu: podsticanje trajnog regionalnog mira“, održanom u Jermeniji. Sredinom maja stalna delegacija Narodne skupštine Srbije pri PS NATO-a prisustvovala je prolećnom zasedanju u Budimpešti. U aprilu je 88. Rouz-Rot seminar „Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica“ održan je u Beogradu. Takođe, postoji intenzivna saradnja pripadnika Vojske Srbije sa kolegama iz NATO-a, koja se baš i ne promoviše u javnosti, ali o tome postoje informacije na sajtovima MO i VS. Kada je reč o vojnoj saradnji, za Srbiju je od izuzetnog značaja saradnja sa Kforom.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.