Spomenik kosovskim junacima od danas čuva Policija Kosova

Izvor: S media, 18.Mar.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik kosovskim junacima od danas čuva Policija Kosova

Na osnovu odluke koju je doneo Savet NATO, Kfor će danas predati odgovornost za zaštitu spomenika srpskim junacima na Gazimestanu Policiji Kosova.

Primopredaji nadležnosti prisustvovaće visoki predstavnici Kfora,

Euleksa i Kosovske policije.

"Ova primopredaja odgovornosti odražava poverenje koje NATO i nacije koje doprinose Kforu imaju u sposobnost kosovske policije da obavlja ovaj važan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zadatak", navodi se u jučerašnjem saopštenju Kfora.

Takodje se ističe da su predstavnici svih važnih institucija i zainteresovanih zajednica, kao i svih medjunarodnih organizacija aktivnih na Kosovu konsultovani povodom ovog važnog koraka, a da će Kosovsku policiju prilikom obavljanja ovog novog zadatka posmatrati, upućivati i savetovati Euleks.

Kfor će ostati aktivan na tim zadacima time što će nadzirati bezbednosnu situaciju na ovom mestu izvodjenjem patrola i nadgledanjem iz vazduha, što je deo odgovornosti koje Kfor ima u okviru svog mandata na Kosovu.

U Policiji Kosova naveli su da su spremni i sposobni da preuzmu na sebe odgovornost zaštite svih kulturnih i verskih objekata na Kosovu.

Portparol policije Baki Kelani rekao je agenciji Beta da će postepeno na Policiju Kosova biti prenete odgovornosti i za obezbedjivanje drugih pravoslavnih kulturnih i verskih objekata.

Srbi protiv

Srbi u Gračanici ne odobravaju odluku Kfora da čuvanje spomenika na Gazimestanu danas poveri kosovskoj policiji, u koju, kako kažu, nemaju poverenja.

Gazimestan je prvi srpski spomenik o kojem će brinuti kosovska policija, dok Kfor nastavlja da obezbedjuje najstarije spomenike pravoslavne crkve na Kosovu medju kojima su manastiri Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Devič, Sveti Arhangeli i Gračanica.

Žitelji Gračanice rekli su Tanjugu da Srbi nemaju poverenja u kosovsku policiju, što je, prema njihovom mišljenju, moglo da se vidi i tokom martovskog nasilja 2004. godine.

“Tada smo videli da je uloga kosovske policije bila da navodi učesnike nereda, zbog čega se uopšte ne slažem da policija sada preuzme čuvanje srpskih svetinja”, kaže jedan stanovnik Gračanice.

Medju anketiranima je bilo i onih koji su ocenili da je odluka Kfora da preda čuvanje Gazimestana u nadležnost kosovske policije jednim delom uzrokovano i time što su Srbiji suspendovana ovlašćenja na Kosovu.

“Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu, a Kfor predaje čuvanja Gazimestana baš na dan kada se dogodilo etnički motivisano nasilje. Strahujemo da će uništiti taj spomenik jer neće dozvoliti da na njemu ostanu natpisi koji podsećaju na istoriju Srba na Kosovu”, mišljenja je drugi žitelj Gračanice.

Kfor će danas popodne zvanično predati kosovskoj policiji dužnost obezbedjivanja spomenika na Gazimestanu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.