Spomenik Milici Rakić po treći put

Izvor: Akter, 24.Sep.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Milici Rakić po treći put

Spomenik trogodišnjoj devojčici Milici Rakić iz Batajnice, ubijenoj u NATO bombardovanju 1999. godine, jutros je, po treći put, otvoren u Tašmajdanskom parku, nakon što su prethodna dva vandali uništili.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da se danas ispravlja velika sramota Beograda i čitavog društva, jer je bista od 2000. godine dvaput uništavana, i istakao da će od sada biti bolje čuvana, jer će imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << osvetljenje i alarm.

On je zahvalio kompaniji Novosti, inicijatoru postavljanja spomenika, kao i livnici "Jeremić", koja ga je besplatno uradila, i najavio da će identična bista biti postavljena i u Batajnici, u parku koji nosi ime stradale devojčice.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ukazao je na sklonost srpskog naroda ka zaboravu svojih žrtava, i poručio da je Milica Rakić simbol jedne tragedije i "ničim izazvanog nasilja i agrasije koje ja pokrenula mnoge agresije na svetu".

Vulin je naglasio da Srbija i njen narod zaslužuju da znaju kako se zove pilot NATO aviona koji je pritisnuo dugme da se nad Beogradom otvori bomba koja je ubila Milicu Rakić.

Kao ljudi i narod bili bismo sigurniji i u ljudsku i u zemaljsku pravdu ako bismo znali ime tog čoveka, samo da znamo, poručio je Vulin.

Direktor kompanije Novosti Ratko Dmitrović ocenio je da spomenik Milici Rakić u Tašmajdanskom parku nema veliki značaj po monumentalnosti, ali ima i po simbolici, jer je na mestu koje je 200-300 metara od bormardovane zgrade Radiotelevizije, gde je NATO takođe počinio zločin.

Kao narod nismo baš skloni da pamtimo i obeležimo svoja stradanja, pamćenje bledi. Ovde ne treba da se govori o kultu zaborava, ali o kulturi zaborava treba, jer nam je kao narodu kroz istoriju donelo da se određene stvari ponavljaju, upozorio je on.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.