Spoj trozupca okuplja 36.000 vojnika

Izvor: Akter, 02.Okt.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoj trozupca okuplja 36.000 vojnika

NATO snage sutra počinju najveće vojne vežbe u više od deset godina u kojima će učestvovati oko 36.000 vojnika, uglavnom u Italiji, Španiji i Portugalu

Vežbe nazvane Trident Juncture (Spoj trozupca), obima koji nije viđen od 2002, trajaće od 3. oktobra do 6. novembra.

Pored kopnenih i vazdušnih vežbi predviđene su i pomorske vežbe u Atlantiku i u Sredozemlju.

Scenario za vežbe uključiće sve sadržaje modernog ratovanja, ali i protivraketnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << odbranu, sajber napade i "hibridno ratovanje" sa operacijama propagande, u avgustu je najavljujući manevre rekao francuski general Žan-Pol Palomeros, vrhovni komandant savezničkih snaga za reformu NATO.

Palomeros je rekao da vežbe NATO snaga nisu konkretno povezane s krizom u Ukrajini i s rastućom napetošću s Rusijom, ukazujući da je odluka o tim vežbama doneta na samitu alijanse 2012. godine u Čikagu kada je partnerstvo sa Rusijom bilo odlično.

Mada je održavanje ove vojne vežbe planirano odavno, one podržavaju politiku jačanja vojnih manevara koju je Alijansa usvojila na samitu u Velsu u septembru 2014. zbog ukrajinske krize.

Zbog ruskog pripajanja Krima, zatim početka sukoba proruskih separatista na istoku Ukrajine u proleće 2014, NATO je prekinuo svaku praktičnu saradnju sa Rusijom.

Alijansa je takođe pojačala pomorske i vazdušne patrole na svom istočnom krilu i reformisala trupe da mogu da intervenišu brže u slučaju krize.

Operacije na terenu za manevre Trajdent počeće u Italiji 21. oktobra, a prve dve nedelje vežbi biće posvećeno simulacijama konfliktnih situacija i intervencijama na računarima.

U vežbama će učestvovati oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja, uključujući 28 zemalja NATO i zemlje-partnere Alijanse.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO sutra započinje najveću vojnu vježbu od 2002.

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Okt.2015

BRISEL - NATO sutra započinje svoju najveću vojnu vježbu od 2002. godine, u kojoj će 36.000 vojnika Sjevernoatlantske alijanse biti angažovano na vježbama spremnosti u Italiji, Španiji i Portugalu...Vojna vježba pod naslovom "Trident juncture" (Spoj trozupca) se održava od sutra do 6. novembra,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.