Šolc: Nemačka oprema vojsku

Izvor: B92, 22.Jun.2022, 22:49

Šolc: "Nemačka oprema vojsku"

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da se partneri u NATO u istočnoj Evropi mogu osloniti na Nemačku, jer ponovo oprema svoju vojsku.

"U najvećoj evropskoj bezbednosnoj krizi decenijama, Nemačka - najveća ekonomija EU i najmnogoljudnija zemlja preuzima veoma posebnu odgovornost", poručio je Šolc u Parlamentu, prenosi agencija Rojters.

Kako je dodao nemački kancelar, Nemačka preuzima posebnu odgovornost, ne samo zbog sopstvene bezbednosti, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zbog bezbednosti svojih saveznika.

Odluka Nemačke da Ukrajini šalje oružje je bila dalekosežna ali ispravna, izjavio je kancelar Olaf Šolc.

"To je sada neophodno," rekao je Šolc u utorak uveče dodajući da isporuke naoružanja građani Nemačke podržavaju.

Skoro četiri meseca otkako je počeo rat, u Ukrajinu su iz Nemačke stigle prve isporuke teškog naoružanja - i to sedam oklopnih haubica 2000, najmodernija artiljerija koju koristi nemačka vojska. Rusija mora da prekine rat, a Ukrajina mora da bude slobodna, rekao je nemački kancelar. "Sve što radimo je usmereno ka tom cilju," objasnio je Šolc na jednom okupljanju poslanika njegove Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

Šolcova vlada je, kad je počeo rat, odlučila i da osnuje poseban fond za modernizaciju nemačke vojske. Za to je bilo potrebno promeniti ustav jer taj fond od 100 milijardi evra treba da se finansira isključivo kreditima. Ustav je promenila neophodna dvotrećinska većina u parlamentu - poslanici partija vladajuće koalicije i opozicionih demohrišćana. Šolc je rekao da nije bilo sigurno da će osnivanje fonda za Bundesver uspeti i da je odluka bila politički veoma riskantna. "Bundesver je veoma, veoma mnogo godina bio zapostavljen," dodao je kancelar.

Kad pogledate koliko je potrebno municije, rezervnih delova i drugih narudžbi, moralo se znati "da je još ranije trebalo da se uradi mnogo više." I sada se to dešava, rekao je, sa vladom koju vode socijaldemokrate. Kada je Rusija napala Ukrajinu, Šolc je u govoru u Bundestagu rekao da se dogodila promena epohe. To je bio uvod u masivno naoružavanje Bundesvera. SPD ističe da se nemačka spoljna i bezbednosna politika menja. Nemačka na međunarodnoj pozornici sada treba da se postavi kao jedna od vodećih sila, rekao je u utorak predsednik stranke Lars Klingbajl (Klingbeil).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Šolc obećao da će Bundesver učiniti „najvećom konvencionalnom vojskom“ među evropskim NATO članicama

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2022, 14:52

Nemačka vojska će značajno doprineti jačanju istočnog krila NATO-a, saopštio je kancelar te zemlje Olaf Šolc. On je takođe obećao velika ulaganja koja će Bundesver pretvoriti u najveću vojnu silu među evropskim članicama vojnog bloka predvođenog SAD-om. Govoreći pred nemačkim parlamentom,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.