Šolc: NATO ne može i neće direktno intervenisati u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2022, 00:11

Šolc: NATO ne može i neće direktno intervenisati u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je važno sprečiti da se rat u Ukrajini proširi na druge zemlje, zbog čega "NATO ne može i neće direktno da interveniše u ratu'' u toj zemlji, prenosi AP.

Šolc je rekao da će Nemačka i dalje omogućavati isporuke oružja Ukrajini, a jedna od mogućnosti su isporuke sistema iz istočnoevropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja koji bi bili lako i brzo upotrebljivi.

Šolc se suočava sa sve većim pritiskom unutar sopstvene vladajuće koalicije i glavne opozicione stranke da isporuči teško oružje kao što su nemački tenkovi Leopard, dodaje AP.

Međutim, Šolc je rekao da su Nemačka i njeni partneri u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja zaključili da ima smisla slati sisteme koji se već koriste u Ukrajini, one kojima ukrajinske snage već znaju da rukuju kao što je npr. oružje iz sovjetskog doba koje još uvek imaju neki partneri NATO u istočnoevropskim zemljama, a zauzvrat zapadni partneri bi tim zemljama pomogli slanjem savremenog naoružanja.

Posle današnjeg razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim zapadnim liderima, Šolc je, kako navodi AP, rekao: "Svi mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu, finansijski i vojno".

U razgovoru sa zapadnim saveznicima nemački kancelar je naglasio da su proizvođači vojne opreme ukazali da od oružja koje je neophodno Ukrajini mogu brzo da isporuče samo laka protivtenkovska i protivvazdušna borbena sredstva, preneo je Rojters.

"Mi ćemo obezbediti potreban novac za kupovinu", rekao je Šolc i dodao da je cilj da se ojača ukrajinska vojska tako da može da odbije ruske napade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šolc: NATO ne moze i neće direktno intervenisati u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2022

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je važno sprečiti da se rat u Ukrajini proširi na druge zemlje, zbog čega "NATO ne može i neće direktno da interveniše u ratu" u toj zemlji, prenosi AP...Šolc je sinoć rekao da će Nemačka i dalje omogućavati isporuke oružja Ukrajini, a jedna od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.