Solana: Neće biti podele

Izvor: B92, 25.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Neće biti podele

Brisel -- Evropska unija i NATO će preuzeti kontrolu nad celim Kosovom, izjavili Havijer Solana i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Visokog predstavnika Evropske unije ne brine mogućnost podele Kosova. Istovremeno, zvaničnici Evropske Unije poručili su da za Srbju ima mesta u Uniji ako za to pokaže spremnost. Nedavno povlačenje osoblja misije Evropske Unije iz severnog dela Kosova, visoki predsedtvanik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU Havijer Solana nazvao je privremenim.

Na pitanje da li je zabrinut zbog moguće podele Kosova, na zajendičkoj pres konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a, Soalna je odgovorio odrično.

"U principu nismo veoma zabrinuti. Moramo detaljno da pratimo situaciju i da analiziramo naročito sa UNMIK-om. UNMIK za sada ima odogovronost. Počinjemo sa razmeštanjem, a naša misija, o kojoj su članice EU postigle dogovor, pokriće čitavu teritoriju Kosova. To je ono što želim da kažem. Ništa drugo se ne može reći", naveo je Solana.

I generalni sekretar Nato- Jap de Hop Shefer kaže da je sada na Kosovu odgovoran Kfor i da Kfor ima kontrolu na čitavim Kosovom.

De Hop Shefer je, govoreći o odnosima Srbije i NATO-a, kritikovao »retoriku koja ne pomaže«.

"Srbija je veoma važan igrač u regionu. Ja sam prvi spreman da razumem frustracije u Srbji. Ali hajde da pogledamo malo u budućnost. Ja sam otvoren da, kao generalni sekretar NATO-a, sa saveznicima, vidim kako možemo da u punoj meri iskoristimo činjenicu da je Srbija u Partenrstvu za mir", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Kao i Solana i De Hop Shefer i evropski komesar za proširenje Oli Ren je reako da za Sbiju nije kasno da se približi Evropi i da je Srbija ključ stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Važno je da Srbija bude u stanju da pokaže uzdržanost što se tiče mera kojima namerava da odgovori na proglašenje nezavisnosti Kosova. Shvatam da je ovo težak period za Srbiju, ali je sad važno da svi pokušamo da doprinesemo regionalnoj stabilnosti. Shvatamo da je budućnost zapadnog Balkana, i Kosova i Srbije u Evropskoj Uniji. Svi treba da radimo na ostvarneju tog cilja" , kazao je Ren.

Slanje mislije EULEKS, koje je Evropska Unija interpretirala da je zasnovano na Rezoluciji 1244, prema mišelnju evropskog komesara, znak je odgovornosti koju je EU spremna da preuzme radi stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

Fejt: Povlačenje EU sa severa neće doprineti podeli

Izaslanik Evropske unije za Kosova Piter Fejt izjavio je da prošlonedeljno povlačenje pripremnog osoblja misije EU iz "napetog severnog dela Kosova", u kome su većina Srbi, neće doprineti podeli pokrajine duž etničkih linija razgraničenja.

"Da se vrati misija EU"

Albanci u severnom delu Kosovske Mitrovice zatražili su da misija EU bude što pre vraćena na sever Kosova, tvrdeći da napetost u podeljenom gradu raste i da je prisutan osećaj nesigurnosti.

"Udaljavanje osoblja EULEKS iz severnog dela Mitrovice uticalo je na povećanje napetosti i stvaranje osećanja nesigurnosti kod Albanaca koji tu žive", ocenjeno je na današnjem sastanku Komiteta za bezbednost Kosovske Mitrovice.

"Mi smo privremeno povukli osoblje, ali zadržaćemo svoju kancelariju u severnom delu Kosova", kazao je Fejt za londonski "Fajnenšel tajms".

Holandski diplomata je rekao da postoji mogućnost da UNMIK, koji upravlja Kosovom od 1999. godine, ostane u oblastima koje su naročito "osetljive" na otcepljenje Kosova od Srbije, naveo je Fajnenšel tajms, podsećajuću da su Srbi protiv plana Brisela da narednih sedmica pošalje 2.000 policijskih i pravosudnih stručnjaka na Kosovo.

Zvaničnici EU, ocenio je list, insistiraće na teritorijalnom integritetu Kosova i "na kraju će hteti da sprovode svoj mandat i u srpskim zajednicama".

"Ovu zemlju (Kosovo) ne bi trebalo deliti. Ne bi trebalo da dođe čak ni do 'meke' podele i stvaranja entiteta (na severu) koji ne bi bio povezan sa centralnim vlastima. Glavni cilj je, i dalje, stvaranje multietničke države i ništa manje od toga", rekao je Fejt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.