Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje Kfora ugrožava bezbednost

BRISEL - Srbija smatra da ne treba ishitreno smanjivati snage Kfora na Kosovu i Metohiji zato što bezbednost još nije obezbeđena u potrebnoj meri kad su u pitanju kosovski Srbi i drugi nealbanci, izjavio je juče na ministarskom zasedanju NATO u Briselu srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac se sastao s generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom i šefovima misija više članica Atlantskog saveza i rekao da je preneo zabrinutost Beograda zbog namere >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se smanji broj vojnika Kfora.

„Koliko je god moguće treba zadržati postojeće brojčano stanje Kfora imajući u vidu da Srbi i drugi nealbanci imaju najveće poverenje u Kfor kad je reč o bezbednosnim strukturama na Kosovu i Metohiji“, objasnio je Šutanovac.

O mogućem smanjivanju Kfora i prelasku te misije u „fazu odvraćanja“ raspravljali su ministri odbrane NATO, ali će tek šefovi diplomatija doneti o tome i političku odluku.

Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung izjavio je da će „mirovne snage NATO na Kosovu biti smanjene za trećinu, jer je tamo poboljšana bezbednost“. On je rekao da će angažovanje 2.500 pripadnika Euleksa i proširenje snaga bezbednosti samog Kosmeta omogućiti da NATO do kraja godine smanji broj svojih vojnika sa 15.000 na 10.000.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.