Hrvatska šalje helikoptere i vojnike na Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska šalje helikoptere i vojnike na Kosovo

BRISEL - Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić izjavio je danas, na ministarskom zasedanju NATO-a u Briselu, da će vlada u Zagrebu na Kosovo ovih dana uputiti dva helikoptera sa 20 vojnika.

Vukelić je to rekao pošto su ministri odbrane NATO-a načelno odlučili da snage Kfora na Kosovu do januara 2010. smanje na desetak hiljada vojnika i da misija Kfora pređe u "fazu odvraćanja".

Hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministar, koji je prvi put od ulaska Hrvatske u Atlantski savez učestvovao na sastanku NATO-a, ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i dobra i da se zato planira da se u sledeće dve godine znatno smanji broj pripadnika Kfora.

Vukelić je dodao da je na zasedanju istakao da je "vrlo važno dalje prisustvo NATO-a na Kosovu, da treba obratiti pažnju na sve procese koji se odvijaju na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini".

On je dodao da "stabilnost te dve zemlje neposredno utiče na stabilnost celog regiona".

Jedan američki zvaničnik je u Briselu rekao da bi, posle smanjenja na desetak hiljada, snage Kfora trebalo da budu svedene najpre na 6.500 vojnika, a konačno 2.600 pripadnika, ako bi bezbednosna situacija ostala stabilna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjenje Kfora ugrožava bezbednost

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009, 10:37

BRISEL - Srbija smatra da ne treba ishitreno smanjivati snage Kfora na Kosovu i Metohiji zato što bezbednost još nije obezbeđena u potrebnoj meri kad su u pitanju kosovski Srbi i drugi nealbanci, izjavio je juče na ministarskom zasedanju NATO u Briselu srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac...Šutanovac...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.