Izvor: TangoSix.rs, 24.Apr.2020, 09:56

Slovenija pokrenula hitnu nabavku transportnog aviona

Uprkos činjenici da Slovenija učestvuje u različitim aktivnostima i partnerstvima u kojima se upotreba određenih aviona može deliti, kriza oko novog koronavirusa pokazala je da je ovoj državi hitno potreban transportni avion. To je 15. aprila, nakon video konferencije ministara odbrane NATO na kojoj je raspravljano o jačanju transportnih i drugih sposobnosti ovog saveza, javnosti saopštio slovenački ministar odbrane Matej Tonin a istoga dana to je prenela slovenačka novinska >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << agencija STA (Slovenska Tiskovna Agencija).
Izveštavajući da se jedini transporter slovenačkih oružanih snaga, dvomotorni avion malog doleta Let L-410UVP-E Turbolet (taktičkog identifikacionog broja L4-01, s/n 912606) odlično pokazao u krizi koronavirusa, ministar Tonin je rekao da se ispostavilo da se u teškim vremenima Slovenija može osloniti samo na sopstvene resurse i da je zbog toga slovenačko Ministarstvo odbrane pokrenulo proceduru nabavke nove letelice.
– Mi smo članica strategijskih transportnih inicijativa SAC (Strategic Airlift Capability) i SALIS (Strategic Airlift International Solution) i ispostavilo se da je teško dobiti avion u momentu kada nam je bio potreban – rekao je Tonin i dodao da su za neke velike transportne avione koji mogu da nose 100 tona a koje je Slovenija mogla dobiti preko programa SALIS, država trebala platiti 1,2 miliona evra ‘’što je ogroman iznos ako u Kini nemamo spremnih 100 tona robe u pravo vreme i na pravom mestu’’.
– Ova kriza je pokazala da na kraju sve zavisi od nas, da se u teškim vremenima prvo možete osloniti na sebe, da je zato odluka o ovom transportnom avionu sazrela kao i da se sada pokazalo da je takva letelica neophodna. – zaključio je Tonin dodajući da je za obezbeđivanje veće samostalnosti i operativne efikasnosti u slučaju ovakvih kriza, transportni avion Sloveniji hitno potreban.
Tonin je obavestio da je u Ministarstvu odbrane već formirana radna grupa a od Generalštaba slovenačke vojske je zatraženo da obezbedi savet koja bi opcija bile najracionalnija za Sloveniju – nabavka novog transportnog aviona, sporazum o donaciji saveznika ili nešto drugo. Istakao je da ne želi da se ograniči samo na određeni tip letelice i da prvo želi da na papiru dobije sve mogućnosti koje Slovenija ima.
U obraćanju medijima, Tonin je naglasio da Ministarstvo odbrane želi da izvrši nabavku na bazi međudržavnog sporazuma (state-by-state) i objasnio da je normalno da će, kada vlada odobri kupovinu, biti potrebno tri godine da se transportni avion isporuči.
Avijacijski transportni kapaciteti slovenačke vojske trenutno su ograničeni na jedan L-410UVP-E Turbolet i dva jednomotorna višenamenska aviona sa STOL (Short Take Of and Landing) karakteristikama Pilatus PC-6B Porter. Slovenija je već trebalo da koristi jedan potpuno novi taktički transportni avion C295 koga je, u konkurenciji transportera C-27J Spartan, početkom januara 2008 izabralo Ministarstvo odbrane. Međutim, nabavka je pala u zaborav a zatim i otkazana zbog bezbednosnih nedoumica koje su se pojavile nakon udesa C295 RV Poljske koji se dogodio 23. januara 2008. kojom prilikom je poginulo svih 20 osoba u avionu.
Bela knjiga o odbrani Republike Slovenije, strateški dokument za dugoročni razvoj i dostizanje ključnih odbrambenih ciljeva slovenačkog odbrambenoh sistema do 2035. godine, koju je Ministarstvo odbrane predstavilo 21. januara ove godine obavezuje na smanjenje broja tipova letelica koje se koriste i promoviše princip upotrebe višenamenskih letelica uz izgradnju nacionalnih sposobnosti vazdušnog transporta na srednjim daljinama.
The post Slovenija pokrenula hitnu nabavku transportnog aviona appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.