Slovenija: Vojni budžet pao na 1%

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Vojni budžet pao na 1%

Ljubljana -- Slovenački vojni budžet će ove godine biti smanjen za petinu, na nešto iznad 393 miliona evra ili 1,21 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Takvo smanjenje vojnog budžeta je u suprotnosti sa odlukom NATO-a koji očekuje da njegove članice izdvajaju bar dva odsto BDP-a za odbranu.

Vojska će pretrpeti najveće kresanje troškova, rekao je danas ministar odbrane Aleš Hojs Odboru za odbranu pri parlamentu, a prenela slovenačka agencija STA.

Smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžeta znači da će srednjoročni planovi biti "prilagođeni raspoloživim sredstvima", rekao je Hojs, predstavljajući poslanicima deo budžeta za 2012. namenjen odbrani.

Davanja za vojsku biće smanjena za 21 odsto. Upravni sektor Ministarstva odbrane dobiće deset odsto manje novca, a sektor za zaštitu civila i pomoć pri katastrofama šest odsto manje.

Najveći deo budžeta otići će na plate, petina na operativne troškove, a samo manji deo na investicije, dodao je ministar.

Hojs je ranije nagovestio da bi Ministarstvo moglo da okonča ugovor sa finskom kompanijom "Patria" oko kupovine oklopnih vozila, da bi smanjilo troškove, a danas je potvrdio svoj stav, navodeći da se zalaže za "sporazumno prekidanje ugovora".

Na pitanje o prisustvu slovenačkih snaga u međunarodnim vojnim misijama, ministar je rekao da one neće biti smanjene, osim u Avganistanu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.