Izvor: B92, 19.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija:30.000 evra u fond NATO-a

Ljubljana -- Slovenija je odlučila da izdvoji 30.000 evra u fond za osnivanje Kosovskih bezbednosnih snaga.

Na svojoj redovnoj sednici, slovenačka vlada sinoć je odlučila da doprinose sa 30.000 evra osnivanju Kosovskih bezbednosnih snaga (KSF). Slovenija će novac dati u fond NATO-a koji je osnovan kao podrška uspostavljanju KSF-a i koji se usredsredio na obezbeđivanje odgovarajuće smeštajne infrastrukture, komunikacije, kao i obezbeđivanje pomagala za osposobljavanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Cilj tog fonda jeste da se formiraju profesionalne, lako naoružane snage, u kojima bi predstavnici manjina bili zastupljeni sa 10 odsto u ukupnom broju od 2.500 redovnih i 800 rezervnih pripadnika KSF-a.

Kako saopštava slovenačka vlada, proces formiranja KSF-a je već započeo 15. septembra 2008, i to izborom kandidata, a nastavljen je obrazovanjem instruktora i seminarima za buduće oficire KSF-a.

Kosovske bezbednosne snage trebalo bi da budu definitivno formirane do septembra 2009. godine, kada se očekuje da budu i operativno sposobne.

Slovenačka vlada u svom saopštenju navodi i da se Slovenija aktivnije angažuje u formiranju politike NATO-a prema zapadnom Balkanu, zbog čega je i dosta prisutna u jedinicama Kfora.

Zbog toga je za Sloveniju važna aktivnost i saradnja u aktuelnom fondu za osnivanje Kosovskih bezbednosnih snaga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.