Slovačka traži da NATO ne zaboravi Balkan

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka traži da NATO ne zaboravi Balkan

Iako je prioritet NATO-a Misija u Avganistanu, Alijanska ne sme zaboraviti na Zapadni Balkan, rekao predsednik slovačke Ivan Gašparovič tokom neformalnog sastanka ministara odbrane NATO.

Slovački predsednik Ivan Gašparovič apelovao je u Bratislavi na neformalnom sastanku ministara odbrane NATO da Alijansa zbog prioritetnih misija kao što je Avganistan ne sme da zaboravi na Zapadni Balkan.

"Ne smemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ispustimo iz vidokruga Zapadni Balkan. Treba sačuvati uravnoteženi pristup NATO tom regionu i racionalno podržavati njegove evroatlantske integracije", rekao je Gašparavič otvarajući drugi, završni dan tog skupa NATO.

Gašparovič je obećao da će Slovačka, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu ispunjavati svoje obaveze prema saveznicima, takođe i u misiji u Avganistanu.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen upravo tu misiju označio je kao prioritetnu, a danas kao jednu od glavnih tema ministarskog sastanka.

"Ovaj sastanak u Bratislavi koristimo da razmotrimo naše prisustvo u Avganistanu i nekoliko ključnih tema vezanih za transformaciju NATO", rekao je Rasmusen.

Nezvanično se očekuje da će se ministrima u Bratislavi obratiti i general Stenli Mek Kristal, vrhovni komandant američkih snaga u Avganistanu.

NATO i globalna ekonomska kriza

Sinoćnja radna večera kojom je počeo dvodnevni skup u Bratislavi bila je posvećena finansijama i pitanju kako da NATO ispunjavao obaveze koje je preuzeo u okolnostima globalne ekonomske krize koja u nekim članicama smanjuje i drastično vojne budžete.

"Moramo da efikasnije koristimo naša sredstva i to preko veće saradnje, bolje kooridnacije i preko nalaženja zajedničkih rešenja", rekao je Rasmusen uoči sastanka.

Treća ključna tema koju danas razmatraju ministri je novi projekt protivraketne odbrane u nekoliko faza kojim SAD umesto propalog pojekta antiraketnog štita žele da garantuju sebi i severoatlantskim saveznicima bezbednost pred tom vrstom pretnji.

Protiv tog projekta već je vrlo oštro isptupio slovački premijer Robert Fico koji je juče Rasmusenu rekao, iako se Slovačkoj ništa ni ne nudi, da dok je on premijer nikakvi elementi protivraketnog sistema neće biti razmešteni u Slovačkoj.

Predsednik Gašparovič nastojao je da ublaži oštrinu tog odbijanja i posle sastanka sa Rasmusenom rekao je da bi premijer sigurno svoju odluku preinačio ukoliko bi pretnje Slovačkoj ili susednim zemljama bile takve da je antiraketni štit NATO neophodan i u Slovačkoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.