Izvor: Politika, 24.Mar.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka partija se izvinila Srbiji

BRATISLAVA – Predsednik i potpredsednica Slovačke narodne partije (SNS), iz vladajuće koalicije, izvinili su se, povodom obeležavanja NATO bombardovanja Srbije pre 11 godina, srpskom ambasadoru u Slovačkoj, Danku Prokiću, zato što je Slovačka podržala to bombardovanje.

"SDKU-DS (Slovački demohrišćanski savez), KDH (Hrišćansko-demokratski pokret) i SMK (Stranka mađarske koalicije) podržali su NATO bombardovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i prelete preko Slovačke bez mandata Saveta bezbednosti UN i bez mandata naroda", rekla je potpredsednica partije Ana Belousovova i istakla da se ona izvinjava zbog toga Srbiji u svoje ime i u ime predsednika partije Jana Slota i u ime onih koji dele njihovo mišljenje, prenela je slovačka agencija TASR.

Belousovova se takođe izvinila što je u vreme bombardovanja, koje je počelo 24. marta 1999. godine, SNS bio bespomoćan i što nije ništa mogao da uradi po tom pitanju sem da protestvuje.

SNS je pre 11 godina organizovao proteste ispred ambasade Srbije u Bratislavi u znak podrške Beogradu.

Potpredsednica SNS, koja je bila opoziciona partija u periodu 1998-2002, je dodala da od tada partije SDKU- DS i KDH nisu rekle ni jednu jedinu reč pokajanja.

Pritom je ona podsetila da će uskoro biti Uskrs i period posta kada bi svako trebalo da razmisli o svojim nemoralnim i nehrišćanskim postupcima i kada bi svaka pristojna osoba trebalo da se izvine.

Predsednik partije Slota je kritikovao Eduarda Kukana, predstavnika SDKU-DS u Evropskom parlamentu, koji se svojevremeno u svojstvu ministra spoljnih poslova složio sa bombardovanjem Beograda i koji je nedavno rekao da bi se ponovo tako ponašao.

Slota je pohvalio trenutnu slovačku diplomatiju koja podržava prijem Hrvatske i Srbije u EU.

Tanjug

[objavljeno: 24/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.