Slovačka optužuje Rusiju da prekraja istoriju

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka optužuje Rusiju da prekraja istoriju

Slovačka se ogradila od prekrajanje istorije u dokumentarnom filmu ruske državne televizije Rosija 1 koji sovjetsku okupaciju Čehoslovačke 1968. godine prikazuje kao spas Čeha i Slovaka od NATO i zatražila je od ruskih vlasti da spreči da se izvitopereno prikazuju ta bolna poglavlja slovačko-ruskih odnosa

Portparol slovačkog Ministarstva inostranih poslova Peter Stano saopštio je da je Slovačka neprijatno iznenadjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << time što je ruska državna televizija Rosija 1 u  dokumentarnom filmu o Varšavskom paktu, emitovanom 23. maja prikazala neistinito invaziju trupa Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. godine.

"Dokumentarni film je u delovima o vojnoj invaziji i 20-godišnjoj sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke koja je usledila upotrebio neistine i stare ideološke klišee od kojih su se u nedavnoj prošlosti postepeno distancirali sovjetski i ruski zvaničnici i kasnije se izvinili zvanično za invaziju i okupaciju", kazao je portparol slovačkim medijima.

Ruski dokumentarac povodom 60. godišnjice nastanka i 25. godišnjice ukidanja vojnog saveza SSSR i njegovih satelita u istočnoj Evropi Varšavski pakt prikazuje kao odbrambeni savez koji je mora da branio socijalistički blok zemalja od agresije NATO.

Praško proleće, nenasilni pokušaj čehoslovačkih reformskih komunista da preko reformi socijizmu daju ljudski lik koji su u krvi ugušili tenkovi Varšavskog pakta na čelu sa sovjetskim 21. avgusta 1968. godine taj dokumentarac predstavlja kao pokušaj neprijatelja čehoslovačkog naroda da izazove haos i teror kako bi došlo do krvoprolića a NATO upao u zemlju.

"Emitovanje tog dokumentarca zaprepašćuje utoliko pre što je slovačka vlada pre nekoliko sedmica nedvosmisleno odbila sve pokušaje da se namenski preinači istorija u slučaju oslobadjanja Evrope od nacizma kao i osporavanja doprinosa Crvene armije", podsetio je Stano.

Slovačka diplomatija upozorila je da dokumentarac nanosi štetu tradicionalno dobrim odnosima i zatražila da od ruske vlade da preduzme adekvatne korake da spreči prekrajanje istorije, pošto je televizija koja je dokumentarac emitovala državna.

"Traže se razni razlozi zašto je ruska televizija baš sada emitovala taj lažljivi pamflet ali niko se ne pita da li bi to mogla da učini da se češko i slovačko pravosudje na adekvatan način obračunalo sa izdajicama domovine kao što su bili Bilak, Indra, Kapek i drugi", upozorio je u današnjem izdanju dnevnika Pravda slovački politikolog Mihal Horski.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka: Rusija prekraja istoriju

Izvor: B92, 01.Jun.2015

Slovačka se ogradila od prekrajanje istorije u dokumentarnom filmu ruske državne ;televizije Rosija 1...Reč je o filmu koji prikazuje sovjetsku okupaciju Čehoslovačke 1968. godine prikazuje kao spas Čeha i Slovaka od NATO...Slovačka je zatražila od ruskih vlasti da spreči da se izvitopereno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.