Slabi da se odupremo mržnji

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabi da se odupremo mržnji

Projekcijom filma srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog "Težina lanaca", berlinski ogranak organizacije SPOJI iz Inzbruka priključio se obeležavanju 15 godina bombardovanja NATO i 10. godišnjice pogroma Srba na Kosovu.

Publika na projekciji filma

Darko Antonić

Dejan Senić

Borislav Gračanin

 

U dokumentarno-političko-umetničkoj analizi uzroka raspada Jugoslavije i ključne umešanosti američkih korporativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << interesa u celu priču, ovaj "srpski Majkl Mur" (kako nazivaju Malagurskog) delom kroz ličnu ironičnu prizmu opisuje događaje i vinovnike jugoslovenske tragedije na svakoj od strana i paralelno daje viđenja analitičara, istoričara i izjava ondašnjih političara, koje dokazuju da je raspad SFRJ bio neminovna posledica ekonomske i geopolitičke kolonizacije u 20. veku.

Reditelj iznosi tezu da su domaći "balvani", koji su gutali sve što im serviraju strani mediji i političari, nadjačali glas razuma i da je rat bio neminovan. Tu mržnju reditelj, nezadojen istom, pokušava da neutrališe pozitivnim primerima heroja u vremenu zla - mladića Srđana Aleksića iz Trebinja, šefa policije Josipa Kira iz Osijeka i Milana Levara iz Gospića, koji su pomogli drugoj strani i za to platili životom. Malagurski na kraju konstatuje da "niko ne bi mogao sa strane sve to da nam uradi da sami nismo bili suviše slabi da se odupremo".

 

Jak utisak

Darko Antonić, koji je od 1993. u Nemačkoj i kao dete je kratko doživeo rat, kaže da je film na njega ostavio jak utisak, jer je prikazano dosta toga što nije znao i što nas možda tek očekuje.

- Argumentovano se prikazuje šta se zbivalo ne samo 10-20 godina unazad, nego i mnogo pre toga i kako su ta ranija dešavanja uticala na današnjicu.

Za Gordanu Milanović-Kovačević je važno što naši mladi ljudi ne dozvoljavaju da ove teme padnu u zaborav.

- Mislim da bi umereni Srbin, Hrvat, musliman bio u stanju da kaže da u filmu ima dosta istine, kao što su mnogi koji su u njemu nastupili bili u stanju kritički da kažu šta misle.

Film nosi romantičnu miroljubivu poruku "srednjeg puta", koji ni danas posle toliko godina od rata nije dovoljno prihvatljiv ni za jednu stranu.

Dejan Senić, poverenik SPOJI za Berlin i organizator projekcije u sali hrama na Tempelhofu smatra da je reditelj nastojao da bude objektivan, tvrdeći da krivicu snose svi, a ne samo ovaj ili onaj narod.

 

Protiv globalizma

Boris Malagurski je rođen u Subotici i za reditelja se školovao u Vankuveru (Kanada). Film "Težina lanaca" snimio je 2010. uz podršku Global Riserčaiz Montreala, organizacije koja se bori protiv globalizacije i novog svetskog poretka. Malagurski trenutno radi drugi deo filma, u kojem će prikazati dešavanja od 5. oktobra 2000. do danas.

U berlinskom hramu Sveti Sava Malagurski će 6.aprila predstaviti svoj turistički dokumentarac "Beograd"u organizaciji SPOJI , a 10. aprila sledi repriza u Inzbruku. Boris danas živi u Beogradu.

- Reditelj je upotrebio široki istorijski diskurs za one koji nisu dovoljno upućeni. Film je zato pre svega namenjen publici na zapadu, koja o zbivanjima na Balkanu malo toga zna.

Borislav Gračanin smatra da film veoma dobro hronološki opisuje našu noviju istoriju i daje "realnu sliku koja prikazuje šta se dešavalo običnom narodu, a šta su radili politički moćnici što se tiče Kosova i Bosne, ovoga puta čak ne iz senke, nego otvoreno".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.