Skupština usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad Srbima i građanima Srbije

Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad Srbima i građanima Srbije

Iako je Nada Kolundžija (ZES), predstavljajući deklaraciju, rekla da ovaj dokument ne bi trebalo da podstakne raspravu o patriotizmu diskusija je upravo protekla u takvoj atmosferi

Narodna skupština Srbije usvojila je sinoć Deklaraciju o osudi zločina nad srpskim narodom i građanima Srbije tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, BiH i na KiM, kojom se najoštrije osuđuju ovi zločini i izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << NATO bombardovanja. Za usvajanje su glasala 133 poslanika vladajuće koalicije i LDP-a, dok ostali opozicionari nisu bili u sali.

Deklaracija, čije donošenje je najavljivano šest meseci, usvojena je posle više od deset sati rasprave u kojoj su predstavnici vlasti tvrdili da njeno donošenje treba da doprinese da se zločini ne zaborave i da počinioci ne izmaknu pravdi, a većina opozicionara da se donosi kao alibi za Deklaraciju o Srebrenici. Opozicija je, takođe, oštro kritikovala što NATO bombardovanje nije kvalifikovano kao zločin i što se ne pominju zločini u Sloveniji.

U raspravi pre glasanja predstavnici vlasti tvrdili su da ovaj akt treba da doprinese da se zločini ne zaborave i da počinioci ne izmaknu pravdi, većina opozicionara je tvrdila da je to alibi za Deklaraciju o zločinima u Srebrenici, oštro kritikujući to što se bombardovanje NATO ne kvalifikuje kao zločin, ali i to što se ne pominju zločini u Sloveniji.

Predstavljajući tekst deklaracije Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, rekla je da ovaj dokument nema za cilj da „podstakne raspravu u takmičenju u patriotizmu i u tome ko više voli Srbe”. Ipak, veći deo debate protekao je baš u atmosferi nadgornjavanja u patriotizmu. Diskutanti su se u raspravi bavili i nedavno održanom Paradom ponosa, ali i uzrocima vandalizma srpskih navijača u Đenovi i time ko je kriv. Bilo je optužbi opozicionara zbog „vrlo blagog teksta deklaracije”, uz objašnjenje da je on takav, jer je pisan „u kabinetu predsednika Tadića”.

Nada Kolundžija je sve te optužbe odbacila kao neosnovane i uvredljive, objašnjavajući da se do teksta došlo posle nekoliko sednica skupštinskog kolegijuma, „nisu ga pisale nikakve nevidljive grupe ni kabineti”. Ona je razmenila nekoliko replika sa opozicionarima, pa je na tvrdnju Tomislava Nikolića (SNS) da se deklaracija donosi da bi vlast mogla da se hvali da je doneta, odgovorila da „onaj ko tako nešto kaže, sam sve radi samo da bi se hvalio”. Na tvrdnje Slobodana Samardžića (DSS) da vlast „amnestira NATO, jer bombardovanje ne tretira kao zločin”, Kolundžija je odgovorila da „deklaracija nikoga ne amnestira, niti to može, zna se kako se amnestira”.

I dok su opozicioni poslanici maksimalno koristili svoje vreme za diskusiju, većina predstavnika vladajuće koalicije bila je vrlo kratka. Tako je Moma Čolaković (PUPS) samo najavio da će podržati deklaraciju, a Branko Ružić (SPS) kazao je da se „deklaracijom zatvara ciklus osuda zločina počinjenih devedesetih”. Balint Pastor (SVM) najavio je podršku deklaraciji, izrazivši zadovoljstvo što joj je promenjeno ime na inicijativu njegove stranke. Riza Halimi (KAPD), kao i ostali opozicionari, kritikovao je deklaraciju, ali zato „što ona ne osuđuje zločine nad Albancima počinjene u Preševu”.

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Diskusije

Kolundžija (ZES): Da se ne ponovi

Smisao deklaracije je da se zločini nad Srbima nikada ne zaborave i da se politika koja je dovela do toga nikad ne ponovi. Usvajanjem deklaracije Skupština Srbije poziva parlamente susednih zemalja da osude zločine nad Srbima, a međunarodne institucije da se počinioci zločina nad Srbima tretiraju kao i počinioci zločina nad drugim narodima.

Marković (JS): NATO da se izvini

Ovom deklaracijom treba da podsetimo da i drugi imaju velike obaveze. Tražimo da hrvatski i bosanski parlament osude zločin nad Srbima, a NATO da se izvini, kao što se izvinio Avganistanu, što je ubijao civile u našoj zemlji.

Samardžić (DSS): Akt za domaću upotrebu

Ovo je akt za domaću upotrebu. Deklaracija pravi selekciju žrtava, ne osuđuje se zločin NATO-a i na taj način se vrši revizija istorije i amnestira NATO od onoga što je ovde učinio i sve zato što ova vlast hoće da se učlani u NATO. Nema osude ni zločina u Sloveniji, jer vlast neće da se zameri Jelku Kacinu, treba im zbog EU, dakle mi amnestiramo Sloveniju, iako su ratovi tamo počeli.

Nikolić (SNS): Ne ide se u EU go i bos

Niste prihvatili da se donese jedna deklaracija za sve zločine, a ovu donosite samo da bi njome mahali, da ste iskreni u nameri da zaštitite građane, obezbedili biste mleko, pohapsili kriminalce. Nema osude zločina NATO-a, niti Slovenije, jer Slovenija treba da nam završi neki posao, ali ne ide se u EU go i bos.

Ilić (NS): Ne spominje se Slovenija

Sve ovo liči na neku lakrdiju. Nema osude zločina NATO-a, pa da li je zločinac onaj ko je bacao kasetne bombe na Niš, onaj ko je na grad koji sam ja vodio bacio 243 tone bombi sa osiromašenim uranijumom, danas se umire od posledica toga? Slovenija nije ni pomenuta, povucite ovu deklaraciju, ništa se njome ne postiže.

Grubješić (G17 plus): Korak ka životu

Srpski narod je stradao tokom 20. veka. U 21. veku treba da nauči da živi, a ova deklaracija je korak u tom pravcu. Srbija ne može da utiče na to hoće li neko drugi iskazati poštovanje prema srpskim žrtvama, ako sama ne razvije poštovanje i trajno sećanje na sve žrtve.

Martinović (SRS): Pranje savesti

Ova deklaracija služi za pranje savesti onih koji su doneli Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Ovde nije ni pomenuto da je nad Srbima u Hrvatskoj i na KiM počinjen genocid, gde jeste počinjen, ali ga pominjete u Srebrenici gde nije. Niste smeli da kažete ništa o zločinima NATO-a.

Ostojić (LDP): Truli kompromisi

Pravljenjem trulih kompromisa vladajuća većina ne pokazuje dovoljno poštovanja prema srpskim žrtvama. Koristite ovu deklaraciju kao alibi za to što ste doneli deklaraciju o Srebrenici. Skupština Srbije trebalo je prvobitno da prihvati rezoluciju Saveta Evrope u kojoj su osuđeni svi zločini na prostoru bivše SFRJ, a posebno se ukazuje na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

------------------------------------------------

Surova kazna, evropsko odelo i zarđale kašike

Nikolić (SNS): Vlast ovom deklaracijom nije nikoga odvratila od pokušaja da nas ponovo bombarduje, da opet krene u rat protiv nas, a trebalo je da takve uputi da bi za to bili surovo kažnjeni. Akt se donosi samo da bi se zaštitio predsednik Srbije.

Kolundžija (ZES): „Reči ’da će biti surovo kažnjen’, ne iznenađuju od onih koji su pretili zarđalim kašikama, pa obukli evropsko odelo i misle da je to dovoljno.”

Nikolić (SNS): „Sve to lepo zvuči, ali oni koji su izašli na ulicu 5. oktobra i rekli da ne daju da ih pljačkaju, opljačkali su celu Srbiju. I kad vas pobedimo na izborima, moja ideologija će biti da će onaj ko napadne Srbiju biti surovo kažnjen”.

Kolundžija(ZES): „Srpski narod je takvu ideologiju platio stotinama žrtava, dok ste se vi lepo smestili u novi stan”.

Nikolić (SNS): „Problem svakog lepo vaspitanog muškarca je što ne zna šta da odgovori bezobraznoj ženi, neću više da razgovaram sa vama”.

objavljeno: 15.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.