Skupština abolira NATO od zločina 1999!

Izvor: S media, 02.Okt.2010, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština abolira NATO od zločina 1999!

Vladajuća većina u Skupštini Srbije usvojila je nacrt deklaracije „o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije", u kojoj u zločine nije svrstano NATO bombardovanje 1999. godine!

Naime, u tom dokumentu „najoštrije" se osuđuju samo zločini „tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, BiH i Kosovu i Metohiji", dok se nad žrtvama NATO bombardovanja izražava samo „žaljenje" i „solidarnost" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s njima!

Opozicija ovakve formulacije ocenjuje kao još jedno poniženje Srbije, dok predstavnici vladajućih stranaka tvrde da se deklaracija jasno odredila i prema NATO bombardovanju, ali i da ostaje mogućnost da se njen tekst izmeni u skupštinskoj raspravi.

Nacrt sadrži šest članova, od kojih se u prvom „najoštrije osuđuju" zločini nad Srbima i građanima Srbije tokom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. U tom članu se nigde ne pominje NATO bombardovanje Srbije, već se pozivaju parlamenti „drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da osude ove zločine" i „daju punu podršku u procesiranju zločinaca". NATO intervencija pominje se u drugom članu, u kom Skupština Srbije samo „izražava žaljenje nad žrtvama NATO bombardovanja", dok je „najoštrija osuda" kada su u pitanju NATO zločini izostala!

Trivan: Bombardovanje je zločin

Na pitanje zašto u dokumentu nisu direktno osuđeni NATO zločini, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, koja je potpisana kao predlagač nacrta, odgovora da je ovakav tekst usvojen kako bi dobio što veću podršku među poslanicima!

- Na poslednjem kolegijumu predstavnika poslaničkih grupa 5. maja, bilo je razgovora o predlogu teksta deklaracije kojom bi se osudili zločini nad Srbima. Ovaj tekst je usaglašen jer smo očekivali da će za njega glasati najveći broj poslanika. S obzirom da je ovde reč samo o nacrtu, tekst nije konačan i podložan je izmenama u skupštinskoj raspravi - poručuje Đukić-Dejanović.

Portparol DS-a Jelena Trivan, međutim, tvrdi da se Skupština jasno određuje i prema zločinima NATO pakta, samim tim što je vojna intervencija pomenuta u tekstu deklaracije! Na pitanje zašto onda NATO bombardovanje nije osuđeno u prvom članu, zajedno sa zločinima u svim oružanim sukobima, Trivanova odgovora da je „reč o različitim vrstama zločina".

- Mi u deklaraciji tražimo da se usvoji jasan sistem vrednosti u odnosu na NATO bombardovanje. Smatramo da to nije bila humanitarna intervencija, već zločin nad građanima Srbije. Ukoliko način na koji je to definisano nije dovoljno jasan, ostaje mesta da se to pitanje jasnije formuliše u parlamentu - kaže Trivanova.

Novo poniženje

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović, međutim, postojeći nacrt ocenjuje kao „najbolji dokaz do kojih razmera poniženja ide vladajuća većina".

- Besmisleno je da mi usvajamo takvu deklaraciju, već to treba da urade oni koji su zločine počinili, odnosno Hrvatska i BiH, pa i Slovenija, koja nije pomenuta. A kad je reč o tome što nisu osuđeni zločini u NATO bombardovanju, potpuno je jasno da je i ova deklaracija, kao i ona o Srebrenici, doneta po nalozima SAD i EU. Da li ovakav tekst znači da mi aboliramo zločince iz NATO zemalja?! Kako je počelo, očekujem da ćemo dodeljivati odlikovanja predsednicima zemlja koje su nas bombardovale - kaže Todorović.

Poslanik D S S Željko Tomić poručuje da se ta stranka neće ni upuštati u raspravu o ovoj deklaraciji, posle, kako je rekao „sramne deklaracije o Srebrenici".

- Sramno je što su donošenjem Deklaracije o Srebrenici žrtve razdvojene. Mi smo se i tad zalagali da se sve žrtve tretiraju jednako, bez obzira na naciju i veru. Zbog toga je naš načelan stav da ne ulazimo u sadržaj ove deklaracije, niti iz moralnih razloga ne želimo o njoj da raspravljamo - kaže Tomić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.