Skupština Srbije ratifikovala sporazum o statusu snaga NATO

Izvor: Večernje novosti, 07.Jul.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije ratifikovala sporazum o statusu snaga NATO

Skupština Srbije ratifikovala je danas sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u "Partnerstvu za mir" o statusu njihovih snaga, sa dodatnim protokolima. Poslanici su time završili 12. vanrednu sednicu u ovoj godini, na čijem dnevnom redu su bile i izmene Zakona o hipoteci, koje je parlament takođe usvojio. Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << niti približavanje Srbije NATO savezu. Kako je poručeno tokom rasprave o ratifikaciji tog sporazuma, bez poziva Vojske Srbije nijedna druga vojska neće moći da prolazi kroz teritoriju Srbije, niti da koristi resurse naše vojske. Ministar je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije. Ratifikacijom sporazuma će biti obezbeđeno korišćenje mehanizama međunarodne vojne saradnje kroz efikasnije sprovođenje procedure neophodne za učešće na međunarodnim vežbama u Srbiji i u inostranstvu. Ratifikacijom, takođe, treba da bude obezbeđeno i nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama sporazuma u multinacionalnim operacijama, kao i ispunjenje međunarodnih obaveza Srbije prema Konceptu operativnih sposobnosti, u cilju priprema snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike, kao i saradnje sa članicama "Partnerstva za mir" usmerene na podršku sistema odbrane i dostizanje interoperatibilnosti VS za omogućavanje obuka jedinica stranih armija u bazi "Jug".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Skupština usvojila sporazum Srbije i NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2015

07.07.2015. - "Potreba da se o NATO-u lepo piše"..Skupština Srbije ratifikovala je danas sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u "Partnerstvu za mir" o statusu njihovih snaga, sa dodatnim protokolima...Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.