Skupština: Osuda zločina nad Srbima

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Okt.2010, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Osuda zločina nad Srbima

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je sa 133 glasa "za" Deklaraciju o osudi zločina nad srpskim narodom i građanima Srbije.

Za Predlog deklaracije glasali su prisutni poslanici koalicije ZES, poslanici SPS-JS, G17 plus, PUPS, SVM i LDP.

Opozicioni poslanici, koji su tokom rasprave tvrdili da se Deklaracijom amnestira NATO, nisu ni prisustvovali glasanju.

Usvojenim dokumentom se osuđuju zločini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina i ističe žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja.

U deklaraciji parlament osuđuje zločine nad Srbima u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji i poziva parlamente drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da osude te zločine.

Raspravu o tom dokumentu parlamentarci su započeli oko 10 sati, a završili tek oko 8 uveče, nakon čega se glasalo.

Vladajuća većina: Deklaracija zatvara krug

Poslanici vladajuće koalicije poručili su tokom rasprave da je cilj predložene deklaracije da se zločini ne zaborave i da odgovorni budu kažnjeni.

Poslanička grupa Za evropsku Srbiju (Beta)

Šefica poslaničke grupe Za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija ocenila je da Skupština Srbije usvajanjem deklaracije poziva i parlamente susednih zemalja da imaju isti odnos prema svim žrtvama u ratovima u bišoj Jugoslaviji, kao i međunarodne institucije koje procesuiraju odgovorne za zločine da kazne i one koji su počinili zločine nad Srbima.

"Rasprava o tom predlogu ne treba da bude takmičenje u patriotizmu. Smisao Deklaracije je da se zločini nad Srbima nikada ne zaborave i da se politika koja je dovela do toga više nikada ne ponovi", rekla je ona.

Šef poslanika SPS-a Branko Ružić smatra da je deklaracija o osudi zločina nad Srbima civilizacijski iskorak i potvrda osude zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

"Koalicija SPS-Jedinstvena Srbija, kao jedan od inicijatora, podržaće taj predlog bez obzira što neki dobronamerno ili zlonamerno smatraju da je njen sadržaj blaži od deklaracije o Srebrenici", rekao je on.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić najavila je da će glasati za deklaraciju, ističući da je za suočavanje sa prošlošću potrebno poštovanje prema svim žrtvama rata na prostoru bivše Jugoslavije.

"Srpski narod je stradao tokom 20. veka. U 21. veku treba da nauči da živi. Ova deklaracija je korak u tom pravcu", ocenila je Grubješićeva.

Direktor Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović kaže da će ta stranka podržati deklaraciju, ali istovremeno žali što je izostavljena osuda zločina "ustaške države Hrvatske" u Drugom svetskom ratu.

Jugović je najavio da će SPO zahtevati i da parlament usvoji deklaraciju o osudi komunističkih zločina.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zatražio je i da hrvatski Sabor i kosovski parlament osude zločine nad Srbima, a od Alijanse da se izvini zbog "ubijanja velikog broj civila tokom NATO agresije".

U raspravi o deklaraciji, Marković je rekao da će poslanička grupa SPS-JS glasati za predloženu deklaraciju, ali i naveo da njen tekst nije baš zadovoljavajući jer su upotrebljeni "blagi termini za razliku od Deklaracije o Srebrenici".

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će njegova stranka u dogovoru sa koalicionim partnerima podržati predlog deklaracije, iako ga on lično "apsolutno ne razume".

"Ne shvatam kakva je poenta u tome da neko osuđuje zločcine nad samim sobom, to se podrazumeva", rekao je Čanak.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor rekao je da će glasati za predloženu deklaraciju kao što je u martu podržao donošenje Deklaracije o Srebrenici.

"Smatramo da svaki zločin treba da se osudi bez obzira ko ga je izvršio i ko su bile žrtve", rekao je Pastor.

On je naveo da su u ratovima devedesetih godina 20. veka u kojima Srbija nije zvanično učestovala ginuli i predstavnici manjina, koji su bili primorani da u tim ratovima učestvuju i da raduje činjenica što je usvojen predlog kluba Manjina da se u naziv deklaracije dodaju i reči "građani Srbije".

Poslanik albanske manjine Riza Halimi, s druge strane, kaže da neće podržati deklaraciju navodeći da je tekst neprihvatljiv jer ne pominje žrtve stradale na teritoriji Srbije.

Opozicija: Gde su NATO i Slovenci?

Opozicione stranke su, s druge strane, većinom kritikovale predloženu deklaraciju, uglavnom zbog toga što je iz teksta, kako tvrde, izostala osuda NATO zločina iz 1999. godine i onih počinjenih u Sloveniji.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić je u raspravi o deklaraciji zamerio vladajućoj koaliciji što u tekstu deklaracije ne pominje sve zločine, a da se posebno izdvajaju NATO žrtve.

"Očekujemo da NATO kaže da izražava žaljenje zbog žrtava, a vi ste se, umesto NATO-a, poturili i kažete da izražavate saučešće. Što niste izrazili žaljenje nad ljudima koji su izginuli u BiH i Hrvatskoj?", rekao je Nikolić.

On je vladajuću većinu pozvao da se ubuduće konsultuje sa građanima Srbije kada rešava najvažnija pitanja građana.

"Patriotizam pokazujete tako što ćete osuditi zločine nad Srbima, a mislite da nas u EU vodite održavanjem gej parade. Očigledno je da vam sve izmiče i da vam je potrebna sednica na kojoj ćete pokazati patriotizam", naveo je lider naprednjaka.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da se ta stranka zalaže za to da u jednoj deklaraciji budu osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da se protivi tome što se u predloženoj deklaraciji ne pominju zločini NATO snaga.

"Da li je zločin bacanje kasetnih bombi na Niš i pored međunarodne zabrane i da li je zločin bacanje osiromašenog uranijuma na gradove?", zapitao je Ilić.

Radikali na današnjoj sednici (Beta)

Šef poslanika radikala Dragan Todorović ocenio je da je predlog rezolucije "jedan od najsramnijih akata", koji će biti usvojen u parlamentu, i dodao da se njime "aboliraju zločinci".

Todorović je zamerio što u predlogu deklaracije nisu "početak zločina u Sloveniji, počinjen od slovenačkih teritorijalaca", ubistvo 3.500 Srba u okolini Srebrenice, akcije "Oluja" i "Bljesak", dok je NATO bombardovanje samo pomenuto.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kritikovao je predloženi dokument tvrdeći da služi za unutrašnju političku upotrebu i da neće doprineti pomirenju.

"To je nerazumna, nemoralna i politička, plitka deklaracija", rekao je Samardžić, optužujući vladajuću većinu da pokušava da amnestira NATO za bombardovanje Savezne republike Jugoslavije 1999. godine.

Jedina opoziciona stranka koja je najavila podršku predloženoj deklaraciji je Liberalnodemokratska partija.

Poslanik LDP-a Zoran Ostojić izjavio je da će ta stranka podržati deklaraciju, ali je kritikovao vlast smatrajući da predloženi dokument služi kao alibi za usvajanje Deklaracije o Srebrenici.

"Koristite ovu deklaraciju kao alibi za to što ste doneli deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici", rekao je Ostojić i dodao da je Skupština Srbije trebalo prvobitno da prihvati rezoluciju Saveta Evrope u kojoj su osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno se ukazuje na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.