Sisojev o MIG-ovima: Želja Rusije je da Srbija ne uđe u NATO

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2016, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sisojev o MIG-ovima: Želja Rusije je da Srbija ne uđe u NATO

Genadij Sisojev, dopisnik sa Balkana ruskog lista Komersant, koji je pisao da je diplomatski status ruskog osoblja u Humanitarnom centru u Nišu uslov za dobijanje šest MIG-ova, rekao je za N1 da iza ovog poklona stoji ruska želja da Srbija ne uđe u NATO, a poželjno je ni u Evropsku uniju.

"Diplomatski status osoblja u Nišu je ključni zahtev Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o tome se raspravlja već neko vreme. Prilikom posete Vladimira Putina Beogradu taj ugovor je bio skoro pripremljen, ali ga je srpska strana povukla. Sada je na dnevnom redu poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, a tema će biti i potpisivanje sporazuma o davanju diplomatskog statusa", kaže Sisojev.

On dodaje da šest MIG-ova koji će do kraja marta stići u Srbiji, predstavljaju proširenje vojne saranje između Beograda i Moskve, a da je govoreći u širem kontekstu ključna želja Rusije da Srbija ne postane članica NATO, a poželjno je ni u EU.

"Rusija nije zadovoljna situcijom i što pored proklamovane vojne neutralnosti Srbija održava godišnje oko 20 vojnih vežni sa članicama NATO i samo dve do tri vojne vežbe sa Rusijom. Postoji sumnja da i pored proklamovane vojne neutralnosti Srbija ipak razvija intenzivnu saradnju sa NATO", objašnjava dopisnik Komersanta iz Srbije.

Prema njegovim rečima, povećanje broja zajedničkih vojnih vežbi trebalo bi da približi Srbiju Rusiji, a udalji od NATO.

Beograd i Moskva dogovorili isporuku šest lovaca MIG-29 za Vojsku Srbije. Srbija avione dobija od Rusije na poklon, ali će za prvu fazu remonta morati da plati 180 i 230 miliona evra. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbija na poklon dobila i 30 tenkova i isto toliko oklopnih vozila.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

GENADIJ SISOJEV: Iza Migova stoji ruska želja da Srbija ne uđe u NATO, a ni u EU

Izvor: Kurir, 21.Dec.2016

..."Diplomatski status osoblja u Nišu je ključni zahtev Rusije, o tome se raspravlja već neko vreme Prilikom posete Vladimira Putina Beogradu taj ugovor je bio skoro pripremljen, ali ga je srpska strana povukla Sada je na dnevnom redu poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, a tema će biti i potpisivanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.