Širenje NATO, pretnja za Rusiju

Izvor: RTS, 06.Feb.2010, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širenje NATO, pretnja za Rusiju

Kremlj odobrio novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme smatra nacionalnom pretnjom. Nova doktrina ne odražava realnost, tvrdi generalni sekretar Alijanse Aneders Fog Rasmunsen.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a smatra nacionalnom pretnjom i potvrđuje da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukoliko je njen opstanak ugrožen.

Skorašnje izjave ruskog ambasadora, da Srbiji nije mesto u NATO, pokazuju da će Moskva prema Beogradu ubuduće slati jasne signala da, ukoliko želi da bude saveznica Rusiji, Srbije ne sme da postane član Alijanse, ocenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

"To će za Srbiju imati ozbiljne posledice zbog toga što se nalazi razapeta između interesnih grupa koje su za NATO i snažnih interesnih grupa koje bi želele da razviju neke paralelne oblike saradnje a koji su okrenuti ka Moskvi", rekao je Radić agenciji Beta.

Vojni komentator lista Politika Miroslav Lazanski smatra da je nova ruska doktrina pokazala da situacija oko širenja NATO na istok postaje ozbiljna.

"NATO širenje na istok u Rusiji se doživljava kao pretnja nacionalnim interesima i doktrina odgovara na taj potez, tako što sve zemlje koje su ušle, ili imaju nameru da uđu u taj savez, postaju legitimna meta.", rekao je Lazanski, podsetivši da je NATO vojni savez i da je normalno da Rusija njegovo širenje prema svojim granicama shvata kao pretnju.

"To je vrlo jasna poruka Moskve. To što je to, na posredan način, i poruka Srbiji, nije problem Moskve nego Srbije i svih onih koji hoće ili neće da uđu u NATO, a na nama je da izaberemo.", rekao je Lazanski.

Doktrina podrazumeva da širenje NATO-a na zemlje Istočne Evrope i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme ugrožavaju nacionalnu bezbednost Rusije, iako, s druge strane, sadrži tvrdnju da je mogućnost nuklearnog konflikta sve manja.

Pošto ruskoj konvencionalnoj vojsci nedostaje moderna oprema i prolazi kroz tešku reformu obrazovanja profesionalnih oružanih snaga, Moskva računa na svoj nuklearni arsenal kao na poslednje sredstvo kojem bi pribegla, prenela je agencija Rojters saopštenje objavljeno na internet sajtu Kremlja.

Smernice nove doktrine, ipak, ne slede ideju koju je prošle godine izneo sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Petrušev, da je korišćenje nuklearnog oružja dozvoljeno u regionalnim sukobima.

Nova ruska vojna doktrina, koja širenje NATO vidi kao pretnju, na odražava realnost i uperena je protiv napora za unapređenje odnosa između Alijanse i Moskve, smatra generalni sekretar NATO Aneders Fog Rasmunsen.

"Moram da kažem da ta nova doktrina ne održava stvaran svet. NATO nije neprijatelj Rusije. To nije realnost i u potpunoj je suprotnosti sa svim našim naporima da unapredimo odnos itmeđu NATO i Rusije", rekao Rasmunsen, u pauzi Međunarodne konferencije o bezbednosti u Minhenu.

Zabrinutost zbog raketa u Rumuniji

Rusija je 2008. vodila petodnevni rat sa Gruzijom, a prema novoj doktrini, i dalje bi mogla da bude suočena sa pretnjom regionalnih sukoba i lokalnih ratova.

U doktrini je navedeno da jednu od "najvećih spoljašnjih ratnih pretnji" predstavlja širenje NATO istočno od granica Rusije, dok se širenje oružja za masovno uništenje i države koje poseduju nuklearno oružje navode kao posebna opasnost.

"Izgradnja i razmeštanje strateških antiraketnih sistema koji podrivaju globalnu stabilnost", takođe je navedena kao pretnja.

Vlasti u Moskvi saopštile su da su zabrinute zbog plana Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme i da očekuju objašnjenje takve odluke.

Odluku je doneo američki predsednik Barak Obama, pošto je prethodno odbacio plan bivše administracije o razmeštanju delova antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, čemu se Rusija oštro protivila.

Nova doktrina usvojena je u trenutku u kome Moskva i Vašington pokušavaju da usaglase novi bilateralni sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, kao zamenu za START 1, čija je važnost istekla u decembru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.