Severna Makedonija zvanično ušla u NATO

Izvor: RTS, 27.Mar.2020, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Makedonija zvanično ušla u NATO

Severna Makedonija zvanično je postala trideseta članica NATO-a, njena zastava prvi put će biti podignuta u sedištu Alijanse 30. marta, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.
Prema njegovim rečima, članstvo Severne Makedonije u NATO-u predstavlja dokaz da su vrata Alijanse otvorene i za druge zemlje koje žele da pristupe ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizacioji. 
 
"Članstvo Severne Makedonije u NATO-u vodiće boljoj integraciji, demokratiji i bezbednosti u celom regionu. Članstvo Severne Makedonije takođe potvrđuje da vrata ostaju otvorena za sve ostale zemlje koje žele i mogu da sprovedu reforme potrebne za postizanje NATO standarda ", rekao je Pompeo.
On je takođe rekao da će SAD uvek poštovati povelju NATO-a po pitanju kolektivne odbrane svih njenih članica, prenose mediji u Severnoj Makedoniji.
Podsetimo, parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma.
Sobranje Severne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO.
Neposredno pre glasanja je predsedavajući parlamenta Taljat Džaferi podsetio da "put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak" i simbolično čestitao ulazak u Severnoatlantsku alijansu.
"Put Severne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja doneo odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali rešenost za pozicioniranje države u Alijansi",  rekao je tada Džaferi.

Američki Stejt department pozdravio je 30. državu članicu i dodao da će makedonska zastava biti podignuta u Briselu u ponedeljak.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.