Šefovi odbrane NATO-a će sledeće nedelje u Briselu razgovarati o dešavanjima u Izraelu

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2023, 22:24

Šefovi odbrane NATO-a će sledeće nedelje u Briselu razgovarati o dešavanjima u Izraelu

Nedavni vojni događaji u Izraelu biće razmatrani na planiranom sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a 11. i 12. oktobra, ali ovo pitanje još nije na dnevnom redu, izjavio je diplomatski izvor u Briselu za TASS u nedelju.
„Očekujemo da će određeni broj saveznika [NATO], pre svega Sjedinjene Države, pokrenuti pitanje rata u Izraelu“, dodao je izvor. „Ovo pitanje nije na današnjem dnevnom redu, pošto NATO nema nadležnost u zoni sukoba, ali će se o tome svakako razgovarati.“ Ujutro 7. oktobra krenuli su raketirani napadi na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze. Istovremeno, grupe militanata infiltrirale su se na teritoriju Izraela. Izraelske odbrambene snage (IOS) objavile su da su pokrenule operaciju „Gvozdeni mačevi” kao odmazdu za napad koji dolazi iz palestinske eksklave. Ismail Hanije, sadašnji šef Političkog biroa Hamasa, izjavio je da je napad Palestinaca pokrenut kao odmazda za agresivne akcije Izraela u vezi sa džamijom Al Aksa u centru Jerusalima. U skladu sa razvojem događaja, ministar odbrane Joav Galan je pozvao rezerviste. Proglašeno je vanredno stanje na celoj teritoriji Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjaivo je da je njegova zemlja „u ratu“ i da je odlučna da ga dobije. Prema poslednjim izveštajima, u raketnim napadima poginulo je najmanje 300 Izraelaca, a više od 1.500 povređeno. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije tokom dana da je više od 300 ljudi ubijeno, a oko 1.900 zadobilo rane nakon nedavnih izraelskih vojnih napada u Pojasu Gaze.   Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)
 
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.