Šef NATO upozorava: EVROPO, NAORUŽAJ SE! - Na pomolu decenijsko RATOVANJE sa Rusijom

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 16:45

Šef NATO upozorava: "EVROPO, NAORUŽAJ SE!" - Na pomolu decenijsko RATOVANJE sa Rusijom

Ovo je tek početak...

Generalni sekretar NATO-a upozorio je da Evropa mora da pređe na ratne nivoe proizvodnje oružja kako bi se suprotstavila pretnji od Rusije.

Jens Stoltenberg je rekao da Evropa „treba da rekonstruiše i proširi industrijsku bazu“ da bi povećala isporuke Ukrajini i popunila zalihe oružja.

On je ukazao na rusku invaziju na Ukrajinu kao na dokaz da se „mir u Evropi ne može uzimati zdravo za gotovo“ >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << .

Iako je rekao da NATO ne „traži rat“ sa Rusijom, „treba da se pripremimo za potencijalne decenije konfrontacije“.

Njegovi komentari dolaze uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

- Ako Putin pobedi u Ukrajini, nema garancije da se ruska agresija neće dalje širiti. „Podrška Ukrajini sada i ulaganje u sopstvene kapacitete NATO-a je naša najbolja odbrana – rekao je Stoltenberg za nemački Velt am Somntag.

Njegove reči dolaze usred porasta molbi za granate, municiju i vojnu pomoć iz Ukrajine, dok njena bitka sa Rusijom traje već treću godinu.

Moskva je prešla na ratnu ekonomiju i ulaže ogromne sume u svoju vojsku za rat.

Ona troši 40 odsto svog BDP-a na svoj budžet za odbranu, dok se zapadne zemlje muče da to postignu, piše Tajms.

U petak su nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džo Bajden pozvali američki Kongres da odobri dodatnu pomoć Ukrajini.

- Neuspeh Kongresa Sjedinjenih Država da podrži Ukrajinu, blizu je kriminalnog zanemarivanja. To je nečuveno – rekao je Bajden.

Dan ranije Senat je počeo raspravu o predlogu zakona od 95 milijardi dolara kojim se odobrava pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, nekoliko dana nakon što je drugi paket, koji je uključivao imigracione reforme, ukinut.

U novembru Boris Pistorijus, nemački ministar odbrane, rekao je da obećanje EU da će Ukrajini dostaviti milion granata do marta neće biti moguće.

Dolazeći na sastanak ministara odbrane EU u Briselu, Pistorijus je takođe doveo u pitanje mudrost postavljanja takvog cilja.

Pistorijusovi komentari bili su prvo javno priznanje visokog evropskog ministra da cilj neće biti ispunjen, iako diplomate i zvaničnici već mesecima privatno izražavaju skepticizam u vezi sa ciljem.

Srbija Danas/Blic
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.