Šef NATO stigao u Skoplje

Izvor: B92, 05.Sep.2018, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef NATO stigao u Skoplje

Šef NATO Jens Stoltenberg doputovao je u dvodnevnu posetu Skoplju, tri i po sedmice pre referenduma od čijeg uspeha zavisi članstvo Makedonije u NATO.

Na skopskom aerodromu Stoltenberga je dočekala potpredsednica vlade i ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska. Ovo je drugi dolazak Stoltenberga u Makedoniju ove godine.

Generalni sekretar NATO sutra će se sresti sa predsednikom Makedonije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đorđem Ivanovom, premijerom Zoranom Zaevom, predsednikom parlmenta Talatom Džaferijem i drugim zvaničnicima.

Stoltenberg će posetiti kasarnu "Ilinden", u kojoj će prisustvovati pokaznoj vežbi pripadnika specijalnih snaga.

Nakon Stoltenberga, povodom referenduma, u Skoplje će ove sedmice doći i kancelari Nemačke i Austrije, Angela Merkel i Sebastijan Kurc.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rešavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.