Šef NATO-a poziva zemlje članice da smanje zavisnost od kineskog uvoza

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2023, 18:31

Šef NATO-a poziva zemlje članice da smanje zavisnost od kineskog uvoza

 
Države članice NATO-a treba da smanje svoju zavisnost od kineskog uvoza i da se uzdrže od izvoza naprednih tehnologija u Kinu, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.
„Moramo da okončamo našu zavisnost od autoritarnih režima“, izjavio je Stoltenberg na Danu industrije, koji je organizovala Federacija nemačke industrije. „Ne smemo se u potpunosti oslanjati na Kinu za kritične sirovine i proizvode. Ne smemo da izvozimo tehnologiju koja može da se upotrebi protiv nas, ili da izgubimo kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, kao što su 5G mreže“, dodao je on. Stoltenberg je precizirao da će NATO „nastaviti da trguje i da se angažuje sa Kinom“. „Ali, u isto vreme, moramo izbegavati zavisnosti koje nas čine ranjivima“, primetio je on. Šef NATO-a je pozvao zemlje članice i privatne kompanije da rade zajedno na smanjenju zavisnosti od Kine.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.