Izvor: N1 televizija, 24.Mar.2018, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

Zvuk sirene za vazdušnu opasnost prvi put se čuo 24. marta 1999. nešto pre 20 časova. Tog časa avioni NATO-a izveli su prvi napad. Vest o napadu na Jugoslaviju objavio je tadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana, u trenutku kada su bombe već počele da padaju.

Izvor: N1 / Agencije

Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je prema procenama Vlade Srbije poginulo oko dve i po hiljade ljudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Teško su oštećene škole, bolnice, infrastruktura, privredni objekti. Najviše civila stradalo je u napadima na putnički voz u Grdeličkoj klisuri 12. aprila, na zgradu Radio Televizije Srbije i u napadima na Niš kasetnim bombama.

Bombardovanje je okončano 9. juna potpisivanjem Kumanovskog sporazuma kojim je dogovoreno povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa.

Dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 1244.

NATO je napade pokrenuo bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a posle neuspešnih pregovora o mirovnom sporazumu u Rambujeu između tadašnjeg jugoslovenskog rukovodstva i lidera Albanaca.

Polaganje venaca na spomen-obeležja žrtvama

Izvor: N1

Devetnaesta godišnjica NATO bombardovanja obeležena je polaganjem venaca i cveća na spomenike poginulima. Centralni događaj bio je u Aleksincu. Na Straževici, brdu u predgrađu Beograda koje je bombardovano svakog dana, vence su, kod spomen-obeležja "Glasnik Straževice", položili članovi Vlade Srbije, kao i porodica stradalih.

"Živim isto kao prvog dana kada se sve desilo, nažalost. Samo što deca i potomci rastu... Bol, bol i bol, šta drugo da vam kažem", rekla je Radmila Vujović, supruga poginulog zastavnika.

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da je posao Vlade da brine o porodicama žrtava kao i o svima koji su povređeni.

A tu odgovornost spomenuo je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, nakon polaganja venca na spomen - ploču pripadnicima MUP-a u ulici Kneza Miloša u Beogradu: "Naš posao je da se uvek sećamo njihove žrtve i da brinemo o njihovim porodicama. Mi ćemo ove godine podići i spomenik svim palim policajcima, jer time želimo na ovaj način, simbolično, da se odužimo za ono što su uradili u svojim životima".

Da ne može da se zaboravi, a ni da oprosti, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon polaganja venaca ispred KBC "Dragiša Mišović", na spomen-obeležje u znak sećanja na pogibiju gardista i pacijenata u tom objektu.

"Devetnaest godina se još uvek oporavljamo od posledica NATO agresije, još uvek obnavljamo ono što je porušeno. Još uvek pokušavamo da zalečimo rane, još uvek pokušavamo da zaboravimo. Dok se bar neko ljudski ne pokaje za hiljade smrti tokom agresije, mi ne možemo da zaboravimo", poručio je Vulin.

Venci su položeni i nа spomen-obeležje Milici Rаkić u Tаšmаjdаnskom pаrku, devojčici koja je poginula od gelera rakete koja je pogodila kuću u beogradskom naselju Batajnica. Takođe i na spomen obeležje "Zašto", koji je posvećen poginulim radnicima RTS-a.

Dan sećanja obeležen i u vojnim jedinicama

Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju obeležen je i u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Delegacija Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, uz najviše vojne počasti položila je venac na spomen obeležje "Herojima 37. motorizovane brigade" u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški.

Diković je istakao da savremena svetska istorija ne pamti razorniju upotrebu sile od tih 78 dana konstantnog bombardovanja, ali "ni veću sramotu jedne civilizacije koja na najbrutalniji način napala malu zemlju ponosnih i slobodoljubivih ljudi".

Izvor: N1 / Agencije

Državna ceremonija u Aleksincu

Povodom početka NATO bombardovanja, u Aleksincu će biti održana državna ceremonija Dana sećanja kojoj će prisustvovati predsednik Srbije i premijerka Ana Brnabić. Ceo državni vrh je u Aleksincu, a dolaze gosti i iz RS, javlja reporterka N1.

Aleksinac su zvali "srpskom Hirošimom", 5. aprila su pogođene dve ulice u centru grada, kada je stradalo 11 civila, a još jedan napad je ponovljen krajem maja, kad je takođe bilo civilnih žrtava. Veliki broj stambenih jedinica ovog malog grada porušen je u tim napadima.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.