Izvor: JUGpress.com, 16.Mar.2019, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na stradanja i razaranja u NATO agresiji

VRANJE

Vranje pamti NATO zločine 1999-2019“ naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji narodnog Muzeja u Vranju.

Ovim događajem počelo je obeležavanje dve decenije od početka NATO agresije na SRJ.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je da je svaki od 78 dana provedenih pod bombama gušio radost, snove, osmehe porodica nedužnih, časnih i nikada prežaljenih.

„Agresorska nedela svakog dana dobijala su sve užasnije obrise, a svaki napad i ubistvo civila, NATO alijansa menjala je prostim terminom „kolateralna šteta“. U te dve reči, kao opravdanje, stajala je smrt ljudi, smrt dece, stajalo je zgarište, stajala je crnina“, rekao je Milenković.

On je dodao da iako nijedna slika nikada neće moći u potpunosti da posvedoči o strahoti koja je gasila jednu budućnost, ova kolekcija fotografija je bitna kako se ne bi zaboravila istorijska istina.

 „Svaka od stotinak izloženih slika predstavlja trenutak jednog zlog vremena koja govori o svoj težini boli, patnje, gubitka i žalosti. Svaki prikaz tog trenutka nosi istinsku ličnu i kolektivnu tragediju svakog srpskog doma“, naglasio je gradonačelnik.

Izloženo je više od 100 fotografija na kojima su prikazana razaranja i posledice ubojitih dejstava avionskih bombi na vojne i civilne ciljeve.

 O samoj postavci i motivima koji su izabrani kao priča za izložbu govorila je jedan od autora Branka Janačković.

 Izložbu su zajednički organizovali Grad Vranje, Istorijski arhiv „31. januar“ i SUBNOR Vranje.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.