Savez za Srbiju: Jedan je patrijarh Pavle...

Izvor: Mondo, 25.Mar.2019, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez za Srbiju: Jedan je patrijarh Pavle...

Opozicioni blok Savez za Srbiju reagovao povodom govora parijarha Irineja u Nišu tokom obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Savez za Srbiju uputio je danas otvoreno pismo vrhovnom svešteniku Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju u kojem se ističe da je "negativna ocena" koju je on izneo o protestima u Srbiji "direktno mešanje u dnevno-politička >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti".

Reagujući na govor patrijarha u Nišu, u kojem je rekao da "ono što danas vidimo na ulicama nije dobro" i ocenio da to "daje snagu našim neprijateljima", Savez za Srbiju je u pismu naveo da su "mnogi građani, a posebno vernici", koji učestvuju na protestima "povređeni" reakcijom Irineja i "nerazumevanjem mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrednosti koje su dovedene u pitanje".

"Veoma smo začuđeni vašim govorom u Nišu... Nismo uopšte razumeli zašto su tim tragičnim povodom tema vašeg obraćanja bili građanski protesti koji traju već četiri meseca širom Srbije. Vaša javna negativna ocena o protestima je direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na vašem položaju nikako ne bi trebalo da čini, jer SPC nije u vlasništvu SNS, a vi ste Poglavar čitave naše Crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja", navodi se u pismu.

Navodeći da se patrijarh Pavle "nije mešao u dnevnu politiku" i da je "u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u našem društvu", iz Saveza za Srbiju su naveli da su od Irineja očekivali da će "nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize rešavaju mirnim putem".

Opozicioni blok je pozvao Irineja na razgovor kako bi čuo i drugu stranu viđenja političkog stanja u zemlji i izražava uverenje da će nakon toga "ispraviti ovu svoju ocenu o stanju u kojem se nalaze naše društvo i država".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Reakcije na Dan sećanja u Nišu: I pomen i politički miting

Izvor: JužneVesti.com, 25.Mar.2019

Govor patrijarha Irineja koji je o protestima rekao da “ono što vidimo danas na ulicama nije dobro”, kao i predsednika Aleksandra Vučića koji je istakao da je on tako mali u Niš sam doveo 6 fabrika, analitičari, ali i brojni građani ocenjuju kao politički. Za parastos žrtvama i obeležavanje...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.