Izvor: B92, 04.Jul.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Rusije i NATO oko štita

Soči -- Rusija i NATO potvrdili su spremnost da sarađuju oko protivraketne odbrane, izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen u Sočiju.

"Danas smo još jednom potvrdili našu privrženost u oblasti saradnje oko PRO. Čuli smo mišljenje ruske strane i mišljenje NATO", rekao je Rasmusen

On je kazao da Alijansa računa da će se za godinu dana dogovoriti sa Rusijom oko formiranja evropskog sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivraketne odbrane.

"Nadam se da ćemo se svi sresti za manje od godinu dana na samitu NATO-a u Čikagu i uspeti da se dogovorimo o rešenju za oblast PRO, koji će osigurati bezbednost teritorije zemalja NATO-a i Rusije. I učiniti taj sistem efikasnijim", rekao je Rasmusen.

Prema njegovim rečima, ne može se stvoriti sistem za jedan dan ili za nekoliko meseci.

„Nadam se da ćemo na susretu u Ccikagu dostići realne rezultate. Ići ćemo putem Soči-Ccikago", rekao je Rasmusen.

Ranije danas je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov konstatovao da dijalog Moskve i Alijanse o PRO teče sporo i komplikovano.

"Dijalog ne teče tako brzo, tako lako, kako su se mnogi nadali posle Lisabonskog samita, ali se nastavlja, kako bilateralnim kanalima, tako i u okviru Saveta Rusija-NATO", rekao je Lavrov.

Rusija i NATO dogovorili su se o saradnji pri formiranju evropskog sistema PRO na samitu u Lisabonu, novembra 2010. godine.

Za Moskvu principijelan značaj imaju pravne garancije da protivraktna odbrana u Evropi neće biti usmerena protiv Rusije, podseća RIA Novosti.

Ta agencija je prenela izjavu Lavrova da su učesnici sednice u crnomorskom letovalištu razmotrili i situaciju u Libiji, kao i da su razmenjena mišljenja "koliko strogo se poštuju norme medjunarodnog prava, uključujući odluke Saveta bezbednosti UN pri sprovodjenju operacije" u Libiji.

Interfaks je preneo reči Rasmusena posle sednice da NATO i njegovi partneri u Libiji postupaju u strogoj saglasnosti sa mandatom SB UN.

"Postupamo u okvirima Rezolucije 1.973 SB UN koja dozvoljava korišćenje svih mogućih snaga i sredstava za sprečavanje pretnje napada na civilno stanovništvo", rekao je Rasmusen, dodajući da sve čime se NATO i partneri bave u Libiji „potpuno odgovara tom mandatu".
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.