Saradnja Rusije i NATO-a o EvroPRO ne znači priključenje Moskve alijansi

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Rusije i NATO-a o EvroPRO ne znači priključenje Moskve alijansi

06.02.2011. - Recipročni interesei

Rusija je spremna na saradnju s NATO-om o projektu zajedničke EvroPRO na osnovi uzimanja u obzir recipročnih interesa i neophodnosti kolektivnog suprotstavljanja zajedničkim izazovima u sferi raketnog širenja. To je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na 47. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti. Komentar specijalnog dopisnika Glasa Rusije Elizavete Isakove.

Obrativši se u glavnom gradu Bavarije brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << učesnicima minhenskog Davosa o bezbednosti, Sergej Lavrov je izneo striktne i otvorene izjave. Zadržavši se na rezultatima prošlogodišnjih samita Saveta Rusija-NATO u Lisabonu i OEBS u Astani, šef ruskog spoljnopolitičkog resora je istakao da se odnosi u sferi bezbednosti danas radikalno menjaju. Međutim, u Evro-Atlantici sve do sada ostaju snage koje nisu u stanju da učine odlučan korak iz prošlosti u budućnost. Došlo je vreme da se opredeli između zajedničkih strateških interesa i trenutne konjunkturne političke celishodnosti. Prozor mogućnosti u uređivanju realne saradnje je danas otvoren, - uveren je Lavrov, - a to nije samo ruska inicijativa o Ugovoru o evroatlantskoj bezbednosti. Važan je sa tog gledišta projekat zajedničke EvroPRO, rad na stvaranju koje će početi u naredno vreme. Međutim, svima mora da bude jasno da dogovori o razmatranju u okviru Saveta Rusija-NATO puteva uspostavljanjasaradnje u oblasti PRO nikako ne znače da se Rusija unapred slaže da se priključi programu PRO, koji se razrađuje bez njenog učešća.

Zajednička odbrana od zajedničkih opasnosti najviši saveznički oblik saradnje u sferi bezbednosti. Zato bi naša sposobnost da stvorimo upravo zajedničku EvroPRO uz učešće Rusije i NATO-a postala test za iskrenost deklaracija o spremnosti za partnerstvo, radikalni preobražaj strateškog konteksta je ustvari radikalni preobražaj naših odnosa, stvaranje u praksi, a ne samo na rečima, nedeljive

evroatlantske i evroazijske zajednice bezbednosti. Principielni moment je: sve što radimo u Savetu Rusija-NATO (SRN), uključujući saradnju u PRO, ne sme da imenuje neprijatelje, škodi globalnoj strateškoj stabilnosti, stvarajući linije podele – sada između SRN i ostalog sveta. To bi škodilo tako neophodnim danas naporima u formiranju međucivilizacijske sloge, - izjavio je Sergej Lavrov.

Prema rečima šefa ruskog MIP-a, profesionalci su danas svesni da realizacija planova SAD u povećanju sopstvene PRO, koji se zasnivaju na razmatranoj PRO NATO, ustvari je izlazak na strateški nivo. To već direktno ugrožava efikasnost ruskih snaga nuklearnog uzdržavanja, što će bez sumnje rezultirati uzvratnim merama. Takav scenario bi značio povratak logici iz prošlosti, što bi ozbiljno smanjilo mogućnosti saradnje ne samo u suprotstavljanju raketnim rizicima, već i u čitavoj lepezi opasnosti po bezbednost. Za sve mora da bude očigledno da u Evro-Atlantici nema države koja bi imala razloge, planove ili nameru da ugrožava članice NATO-a – podvukao je Sergej Lavrov.

Kao znak promena u toj olblasti šef ruskog spoljnopolitičkog resora naveo je razmenu između Rusije i SAD ratifikacionih povelja Ugovora o strateškim ofanzivnim naoružanjima. Fascikle s lokumentima su Sergej Lavrov i Hilari Klinton predali jedan drugoj uz aplauz novinara. Ministri su se složili da je time učinjen još jedan korak na putu ka nenuklearnom svetu i stvaranju zaista transparentne i jednake bezbednosti za sve.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.